Home / EKONOMIKA / Nemecko dosiahlo v zahraničnom obchode s tovarmi začiatkom roka prebytok 16,7 miliardy eur

Nemecko dosiahlo v zahraničnom obchode s tovarmi začiatkom roka prebytok 16,7 miliardy eur

3.3.2023 (SITA.sk) – Nemecký export v januári podľa kalendárne a sezónne upravených údajov medzimesačne stúpol o 2,1 percenta, ale import oproti decembru oslabil o 3,4 percenta.

Medziročne januárový vývoz krajiny podľa predbežných údajov vzrástol o 8,6 percenta a dovoz sa zväčšil o 5,2 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad.

Nemecko podľa kalendárne a sezónne upravených údajov v januári exportovalo tovary za 130,6 miliardy eur a celková hodnota tovarov, ktoré importovalo, bola 113,9 miliardy eur.

Zahraničný obchod krajiny v januári vykázal prebytok v objeme 16,7 miliardy eur. Obchodný prebytok tak medzimesačne stúpol, keďže v decembri bol v sume 10 miliárd eur.

Medzimesačne januárový nemecký export na trhy ostatných členských krajín Európskej únie posilnil o 0,7 percenta a import z týchto štátov sa zvýšil o 0,6 percenta. Vývoz z Nemecka na trhy tretích krajín v januári oproti decembru vzrástol o 3,8 percenta, ale dovoz z nich sa zmenšil o 7,5 percenta.

Viac k témam: Zahraničný obchod
Zdroj: SITA.sk – Nemecko dosiahlo v zahraničnom obchode s tovarmi začiatkom roka prebytok 16,7 miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *