Home / SLOVENSKO / Na Slovensku vrcholí „legislatívna džungľa“ a vláda porušuje ústavu, tvrdí Národný kontrolný úrad (video)

Na Slovensku vrcholí „legislatívna džungľa“ a vláda porušuje ústavu, tvrdí Národný kontrolný úrad (video)

2.3.2023 (SITA.sk) – Národný kontrolný úrad (NKÚ) SR považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za jedného z najvýznamnejších partnerov. Uviedol to predseda NKÚ SR Ľubomír Andrassy na štvrtkovej tlačovej besede po rokovaní NKÚ a ZMOS-u.

Na Slovensku vrcholí „legislatívna džungľa“

85 percent všetkých životných situácií, ku ktorým sa dostáva každý občan Slovenska od narodenia až po smrť, sa odohráva na úrovni obce, mesta a ten, kto pomáha občanovi s riešením týchto životných situácií, je práve miestna samospráva,“ tvrdí Andrassy.

Dodal, že ZMOS a samospráva má byť tým najbližším partnerom pre slovenskú vládu, aj pre parlament. „Nie je možné, aby sa v rámci Národnej rady SR a vlády prijímali zásadné rozhodnutia, ktorými sa menia kompetencie a pôsobnosť miestnej samosprávy bez toho, aby tieto zmeny boli prediskutované s predstaviteľmi miestnej samosprávy,“ myslí si predseda NKÚ.

Podľa jeho názoru na Slovensku vrcholí „legislatívna džungľa“ a dostávame sa do najväčšieho „pralesu“ za ostatných 30 rokov.

Charta miestnej správy

Andrassy tvrdí, že s predstaviteľmi ZMOS-u diskutovali aj o charte miestnej samosprávy. „Tá hovorí o tom, že samospráva je nezávislá a obce a mestá konajú vo svojom mene. Ale na to majú dostať finančné prostriedky a ak sa niečo na samosprávu presúva, malo by to byť na základe diskusie práve s predstaviteľmi samosprávy,“ konštatoval Andrassy.

Dodal, že aj na základe energetickej krízy a inflácie, ktorá tu v súčasnosti panuje, sa dostávame na hranu udržateľného smerovania štátnych verejných financií.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ak vláda a samospráva spoločne nebudú riešiť stav štátneho a verejného rozpočtu a nenájdu účinné kompenzačné opatrenia, ktoré pomôžu samospráve znášať dôsledky krízy, tak je ohrozené fungovanie nielen oddychových voľnočasových zariadení v pôsobnosti samospráv, ale bude problém z hľadiska energetickej náročnosti zabezpečiť fungovanie materských škôl,“ upozornil.

Štát porušuje Ústavu SR

Zároveň tvrdí, že štát porušuje Ústavu SR a dodal, že v nej je jasne zadefinované, že samosprávy majú právo a povinnosť vykonávať nielen originálne, ale aj prenesené kompetencie, no na ich výkon podľa Andrassyho musí štát poskytnúť samosprávam dostatok financií.

Predseda ZMOS-u Branislav Tréger tvrdí, že NKÚ SR im pomáha najmä v oblasti edukácie. „Memorandum sme nepodpisovali preto, aby bolo formálne, ale preto, aby sme si vyprecizovali niektoré problémy, ktoré nás nejakým spôsobom ťažia a hľadáme také riešenie, ktoré by bolo výhrou na obidvoch stranách. A teda, aby sa aj po kontrolnej činnosti spravili nápravy a, samozrejme, sme ochotní akceptovať tieto veci a aplikovať ich do praxe, aby sa už neopakovali,“ uviedol Tréger.

Rokovania s Hegerom

Podpredseda ZMOS-u Jozef Božik informoval, že rokovania, ktoré tento týždeň absolvovali s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a so štátnym tajomníkom ministerstva financií Marcelom Klimekom ukázali, že vláda má záujem pomôcť.

Vzhľadom na vývoj verejných financií sa obávame, či táto pomoc bude celoročná a obávame sa, či štát na to naozaj bude mať,“ povedal. Tréger dodal, že od súčasnej vlády a poslancov Národnej rady SR požadujú legislatívny kľud až do konca ich pôsobenia.

Viac k témam: Dotácie, Legislatíva, Rokovanie, Samosprávy, Ústava SR
Zdroj: SITA.sk – Na Slovensku vrcholí „legislatívna džungľa“ a vláda porušuje ústavu, tvrdí Národný kontrolný úrad (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *