Home / SLOVENSKO / Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie vo veci odobratia previerky SBS Bonul, potrebuje stanovisko Súdneho dvora EÚ

Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie vo veci odobratia previerky SBS Bonul, potrebuje stanovisko Súdneho dvora EÚ

28.2.2023 (SITA.sk) – Najvyšší správny súd Slovenskej republiky (NSS SR) zrušil pojednávanie naplánované na stredu 1. marca, na ktorom sa mal senát číslo 11 zaoberať správnou žalobou podanou spoločnosťou BONUL, s.r.o.

Súkromná bezpečnostná služba podala žalobu v súvislosti s rozhodnutím o odobratí bezpečnostnej previerky. Senát v utorok prijal uznesenie, ktorým rozhodol o prerušení konania z dôvodu potreby podania prejudiciálnych otázok Súdnemu dvoru Európskej únie.

Súd odročili na neurčito

V tlačovej správe o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol s tým, že pojednávanie je odročené na neurčito.

„NSS SR predkladá Súdnemu dvoru Európskej únie prejudiciálne otázky tykajúce sa výkladu článku 47 (Právo na účinný prostriedok nápravy a na spravodlivý proces) a článku 51 (Rozsah pôsobnosti) Charty základných práv Európskej únie. Podstatou týchto otázok je jednak rozsah aplikácie Charty, ako aj záruk v súdnom konaní, v ktorom sa preskúmavajú rozhodnutia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ a rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu,“ uviedol predseda senátu Michal Novotný.

Ako uviedol NSS SR, nový termín bude môcť senát určiť až po obdržaní odpovede zo Súdneho dvora Európskej únie.

Podanie návrhu neodkladali

NSS SR podal návrh na prejudiciálne konania hneď po tom, ako bolo zrejmé, že rozhodnutie Súdneho dvora EÚ je nevyhnutné pre vydanie rozhodnutia vnútroštátneho súdu.

„Súd tak urobil zároveň bezprostredne po tom, ako bolo možné dostatočne podrobne vymedziť právny a skutkový rámec veci a právne otázky, ktoré kladie,“ uzavrel NSS SR.

Viac k témam: Bezpečnostná previerka
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie vo veci odobratia previerky SBS Bonul, potrebuje stanovisko Súdneho dvora EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *