Home / SLOVENSKO / Podvodník vylákal od muža prihlasovacie údaje do internet bankingu a pripravil ho o viac než 18-tisíc eur

Podvodník vylákal od muža prihlasovacie údaje do internet bankingu a pripravil ho o viac než 18-tisíc eur

28.2.2023 (SITA.sk) – Vyšetrovateľ košickej okresnej kriminálky začal stíhanie pre trestný zločin podvodu v časti získaného prístupu do elektronického bankovníctva v súbehu s prečinom neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. Poškodený v tomto prípade prišiel o takmer 18 800 eur.

Pracovník banky muža upozornil

Ako informovala košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, vo štvrtok 23. februára telefonicky kontaktoval klienta jednej z bánk neznámy muž vydávajúci sa za riaditeľa banky a pod zámienkou ochrany peňazí na bankovom účte muža žiadal, aby previedol sumu 4 750 eur na účet vedený v inej banke.

Muž sa pravdepodobne preľakol, že o svoje peniaze môže naozaj prísť, a tak sa ešte v ten istý deň vybral prevod uskutočniť. Našťastie, vďaka triezvemu uvažovaniu pracovníka banky, ktorý muža upozornil, že môže ísť o podvod, k prevodu peňazí nakoniec nedošlo.

Páchateľ následne niekoľkokrát telefonicky opakovane kontaktoval majiteľa účtu a snažil sa ho presvedčiť.

 Splnil obidve požiadavky

Aj sa mu to podarilo, pretože od majiteľa účtu vylákal osobné prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva, a ešte v ten istý deň aj nasledujúci prostredníctvom internet bankingu neoprávnene vykonal 13 transakcií v celkovej sume viac ako 13 700 eur v prospech nezistených účtov alebo obchodníkov.

Zrejme sa mu to však ešte málilo a v piatok hneď ráno majiteľa účtu opäť telefonicky kontaktoval, a žiadal od neho, aby na vopred určený účet vložil 5 000 eur. Nanešťastie, majiteľ účtu splnil aj túto jeho požiadavku a celkovo tak prišiel o takmer 18 800 eur.

Viac k témam: Podvod
Zdroj: SITA.sk – Podvodník vylákal od muža prihlasovacie údaje do internet bankingu a pripravil ho o viac než 18-tisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *