Home / SVET / Rusko varovalo NATO a Ukrajinu pred „dobrodružnými krokmi“ v Podnestersku, akákoľvek akcia bude považovaná za ohrozenie

Rusko varovalo NATO a Ukrajinu pred „dobrodružnými krokmi“ v Podnestersku, akákoľvek akcia bude považovaná za ohrozenie

24.2.2023 (SITA.sk) – Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Ukrajinu pred „dobrodružnými krokmi“ v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, kde je nasadených asi 1 500 ruských vojakov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Riešenie problémov

Moskva je síce podľa rezortu na strane používania „politických a diplomatických prostriedkov“ na riešenie problémov, ale ruské sily zabezpečia „ochranu svojich krajanov“ v Kobasnej v Podnestersku a budú „adekvátne reagovať“ na akékoľvek provokácie Kyjeva.

„Akákoľvek akcia, ktorá predstavuje ohrozenie ich bezpečnosti bude považovaná, v súlade s medzinárodným právom, za útok na Ruskú federáciu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vo štvrtok tiež ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že Kyjev „zintenzívňuje snahy na prípravu invázie do Podnesterskej moldavskej republiky“.

Prevrat v Moldavsku

Moldavskí predstavitelia štvrtkové tvrdenia Ruska, že Ukrajina plánuje zaútočiť na ich proruský odštiepenecký región odmietli a vyzvali na pokoj. Krajina pritom už týždne varuje pred ruskými plánmi na destabilizáciu ich vlády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno vyhlásil, že ukrajinská rozviedka zachytila ruské plány na destabilizáciu politickej situácie v Moldavsku a prevzatie moci v tejto krajine. Jeho vyjadrenia neskôr potvrdila aj moldavská prezidentka Maia Sandu s tým, že Rusko plánuje v Moldavsku štátny prevrat, ktorý zahŕňa útoky na vládne budovy a branie rukojemníkov.

Moskva má podľa nej v pláne vynútiť si zmenu moci v Moldavsku „násilnými akciami maskovanými ako protesty takzvanej opozície“, pričom do týchto aktivít chce Rusko zapojiť aj cudzincov najatých na vykonávanie podvratných akcií.

Viac k témam: Moldavská prezidentka, Podnestersko, rusko-ukrajinský konflikt, Štátny prevrat, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Rusko varovalo NATO a Ukrajinu pred „dobrodružnými krokmi“ v Podnestersku, akákoľvek akcia bude považovaná za ohrozenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Jeden komentár

  1. vsade naokolo sa uz teraz zacina presadzovat Rusko a zapadni a prozapadani tajtrlici len poskakuju nic ine im nezostava…a toto je iba zaciatok tak to ja vidim…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *