Home / SVET / Od začiatku vojny na Ukrajine prešiel rok, najťažšie boje sa odohrávajú v okolí Bachmutu

Od začiatku vojny na Ukrajine prešiel rok, najťažšie boje sa odohrávajú v okolí Bachmutu

24.2.2023 (SITA.sk) –  Rusko pred rokom spustilo svoju inváziu na Ukrajinu. Dvadsiateho štvrtého februára 2022 pred úsvitom odpálilo desiatky rakiet na mestá naprieč krajinou a nevynechalo ani metropolu Kyjev, pripomína spravodajský portál BBC.

Obsadili územia na východe a juhu

O niekoľko týždňov Rusi obsadili veľké časti Ukrajiny. Postúpili až na predmestia Kyjeva, kde neskôr vyšli najavo ich zverstvá, a dostali pod kontrolou väčšinu severovýchodu Ukrajiny okolo mesta Sumy. Ruské sily bombardovali Charkov na severovýchode, obsadili územia na východe a juhu až po Cherson a obliehali prístavné mesto Mariupoľ, ktoré napokon po mesiacoch intenzívnych bojov padlo.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V októbri sa situácia dramaticky zmenila. Rusko sa stiahlo zo severu a Ukrajina zaznamenala prvý významný úspech s vytlačením Rusov z okolia Charkova a protiofenzívou v Chersonskej oblasti.

Straty na životoch

Rok od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá si na oboch stranách vyžiadala obrovské straty na životoch, má Kyjev pod kontrolou Cherson a boje sa sústreďujú na východe. Najťažšie boje sa v súčasnosti odohrávajú v okolí mesta Bachmut.

Ukrajinské ministerstvo obrany v predvečer výročia začiatku vojny vymenovalo desať hlavných víťazstiev Kyjeva. Sú nimi obrana Kyjeva, Černihiva, Sumy a Charkova vo februári až apríli 2022, masový odpor civilného obyvateľstva proti ruským okupantom a vyhnanie ruských okupantov z Kyjevskej, Černihivskej a Sumskej oblasti v priebehu marca až apríla, zničenie krížnika Moskva v apríli, vyhnanie ruských okupantov z Hadieho ostrova v júni, zničenie logistického systému ruských okupačných síl na juhu a východe Ukrajiny v júni a auguste, vyhnanie ruských síl z Charkovskej oblasti v priebehu septembra až októbra, vyhnanie okupantov z Chersonskej oblasti počas septembra až októbra, úspešné pôsobenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany počas októbra 2022 až februára 2023 a brzdenie ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny počas decembra 2022 až februára 2023.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Bachmut, bitka o Cherson, Mariupoľ, Ruská invázia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Od začiatku vojny na Ukrajine prešiel rok, najťažšie boje sa odohrávajú v okolí Bachmutu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *