Home / SVET / Ukrajina identifikovala desiatky ruských vojakov zodpovedných za zločiny v Buči, po oslobodení našli v oblasti masové hroby

Ukrajina identifikovala desiatky ruských vojakov zodpovedných za zločiny v Buči, po oslobodení našli v oblasti masové hroby

22.2.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin uviedol, že jeho úrad identifikoval 91 ruských vojakov, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny v okrese Buča.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vojnové zločiny

„Počas okupácie ruská armáda v okrese Buča v Kyjevskej oblasti spáchala viac ako deväťtisíc vojnových zločinov a zabila viac ako 1 700 civilistov vrátane asi 700 v meste Buča,“ konštatoval v stredu úrad generálneho prokurátora na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Informuje o tom portál cnn.com.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Buča (fotografie)

„Doteraz bolo identifikovaných 91 príslušníkov ruskej armády, ktorí sa podieľali na týchto zločinoch. Pokračuje práca na tom, aby sme priviedli pred spravodlivosť všetkých, ktorí sa na tom podieľali,“ dodal úrad. V meste Buča po jeho oslobodení začiatkom apríla ukrajinská armáda našla telá najmenej 20 civilistov. Niektoré obete mali ruky zviazané za chrbtom.

Masové hroby

„Po oslobodení sme našli masové hroby s mučenými telami mužov, žien a detí. Mučenie, vraždy, sexuálne násilie,“ povedal generálny prokurátor.

„Toto je pravá tvár ‚ruského sveta‘ a režimu Ruskej federácie, ktorý je založený na úplnom pohŕdaní princípmi ľudských práv a humanitárnym právom,“ dodal prokurátor.

„Rátame s vašou podporou pri vytvorení medzinárodného tribunálu na privedenie ruského vedenia pred spravodlivosť. Spravodlivosť pre obete vojny je spravodlivosťou pre svet,“ povedal Andrij Kostin delegácii Snemovne reprezentantov Kongresu USA.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský generálny prokurátor
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina identifikovala desiatky ruských vojakov zodpovedných za zločiny v Buči, po oslobodení našli v oblasti masové hroby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecko dodá Ukrajine v najbližších dňoch 10-tisíc kusov munície. Je to prvá z troch etáp pomoci

Povedal to v rozhovore s vysielateľom DW šéf situačného centra Bundeswehru pre Ukrajinu generál Christian Freuding.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *