Home / SLOVENSKO / Opaľovanie v soláriách bude mať vekovú hranicu, mladším ako 18 rokov zakážu vstup

Opaľovanie v soláriách bude mať vekovú hranicu, mladším ako 18 rokov zakážu vstup

22.2.2023 (SITA.sk) – Prevádzkovatelia solárií by od júna tohto roka svoje služby zamerané na opaľovanie kože umelými UV žiaričmi nemali poskytovať osobám mladším ako 18 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý v stredu schválila vláda. Ako upozorňuje rezort zdravotníctva, opaľovanie kože v soláriu nie je vhodné pre niektoré citlivé skupiny populácie vrátane osôb mladších ako 18 rokov.

„Riziko je u populácie v tejto vekovej kategórii väčšie, nakoľko koža je v tomto veku omnoho tenšia a citlivejšia, pričom pokožka nie je schopná vyprodukovať dostatok pigmentu na zachytávanie lúčov UV žiarenia,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Kozmetické výrobky a výživové doplnky

Legislatívnym návrhom sa majú doplniť kompetencie Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva v oblasti kozmetických výrobkov a výživových doplnkov. Novelou zákona sa má tiež znížiť administratívne zaťaženie podnikateľov na úseku ochrany verejného zdravia.

Zo zákona sa má vypustiť povinnosť zamestnávateľa predkladať príslušnému orgánu verejného zdravotníctva na posúdenie návrh na odstraňovanie azbestu a materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb. Táto povinnosť sa má nahradiť oznamovacou povinnosťou zamestnávateľa 10 dní pred začatím odstraňovania azbestu a materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb, ktorá nie je spoplatnená správnym poplatkom.

Zotavovacie podujatie

Zo zákona sa má tiež vypustiť povinnosť predkladať orgánu verejného zdravotníctva na schválenie zotavovacie podujatie. Organizátor takéhoto podujatia ho bude musieť príslušnému orgánu verejného zdravotníctva len oznámiť.

„Organizátor je naďalej povinný dodržiavať na účel ochrany zdravia všetky povinnosti v tejto oblasti, avšak vypustením povinnosti predkladať žiadosť na schválenie sa zníži administratívne zaťaženie žiadateľov,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Viac k témam: Novela zákona, Solárium, UV žiarič
Zdroj: SITA.sk – Opaľovanie v soláriách bude mať vekovú hranicu, mladším ako 18 rokov zakážu vstup © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *