Home / SLOVENSKO / Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, tvrdí OZ Znepokojené matky a vyzvalo primátora Valla na zníženie úmrtnosti chodcov

Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, tvrdí OZ Znepokojené matky a vyzvalo primátora Valla na zníženie úmrtnosti chodcov

16.2.2023 (SITA.sk) – Občianske združenie (OZ) Znepokojené matky v štvrtok vyzvalo primátora Bratislavy Matúša Valla, aby znížil úmrtnosť chodcov. Ako informuje zástupkyňa OZ Ivana Nemethová, iniciatíva upozornila na zvyšujúci sa počet úmrtí chodcov a požiadala primátora o intenzívnejšiu podporu udržateľných foriem mobility ako chôdze, bicyklovania a verejnej dopravy.

Utlmovanie automobilovej dopravy

Vedenie mesta vyzvali, aby prijalo opatrenia na utlmovanie individuálnej automobilovej dopravy a znižovanie počtu áut v meste, keďže Bratislava má až 700 automobilov na 1 000 obyvateľov.

Iniciatíva už štyri roky žiada od politikov riešenia klimatickej krízy. Jej zástupkyne sa od svojho založenia aktívne zapájajú aj do rozhodovania v komunálnej politike.

Autá sú čoraz rýchlejšie

Minulý rok zomrelo 14 chodcov. To je o 14 viac, ako je pre nás prípustné. A desivé na tom je aj to, že toto číslo výrazne presahuje predchádzajúce roky,“ upozornila Nemethová s tým, že v roku 2021 autá usmrtili päť chodcov, v roku 2020 šesť a v rokoch 2019 a 2018 po tri osoby.

Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, bojíme sa o seba aj o svoje deti. Naše ulice musia vyzerať inak, nemôžu byť postavené ako rýchlostné cesty, na ktorých sa dá aj niekoľkonásobne prekročiť rýchlosť,“ poznamenala Nemethová s tým, že potrebných je viac radarov, ale aj fyzické úpravy ulíc tak, aby vodiči jazdili pomalšie. Napríklad zúženie pruhov, zakrivenie, vizuálne prvky, priebežné chodníky či spomaľovače.

Viac k témam: Autá, Chodec, iniciatíva, Primátor Bratislavy, Úmrtnosť
Zdroj: SITA.sk – Autá sú čoraz väčšie a rýchlejšie, tvrdí OZ Znepokojené matky a vyzvalo primátora Valla na zníženie úmrtnosti chodcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *