Home / SVET / Erdogan označil zemetrasenie za katastrofu storočia, obetí je už viac ako 39-tisíc (foto)

Erdogan označil zemetrasenie za katastrofu storočia, obetí je už viac ako 39-tisíc (foto)

14.2.2023 (SITA.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok oznámil, že v dôsledku minulotýždňového zemetrasenia zomrelo v „krajine polmesiaca“ 35 418 ľudí. To predstavuje najsmrteľnejšiu katastrofu tohto druhu od založenia Turecka pred 100 rokmi. Potvrdené úmrtia prekonali počet obetí zaznamenaný pri masívnom zemetrasení v meste Erzincan v roku 1939, ktoré zabilo približne 33-tisíc ľudí.

Erdogan uviedol, že v dôsledku zemetrasenia zo 6. februára utrpelo zranenia 105 505 ľudí. V susednej Sýrii bolo potvrdených takmer 3 700 úmrtí, čím sa celková bilancia v oboch krajinách vyšplhala na viac ako 39 000. Turecký prezident, ktorý otrasy označil za „katastrofu storočia“, uviedol, že v nemocniciach je stále hospitalizovaných viac ako 13-tisíc ľudí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

Turecký prezident tiež povedal, že dovedna 47 000 budov, ktoré obsahovali 211 000 domácností bolo buď zničených, alebo boli tak vážne poškodené, že si vyžiadali demoláciu. Sľúbil, že záchranné práce budú pokračovať, kým zo zničených budov nedostanú posledného človeka.

Viac k témam: Turecký prezident, Zemetrasenie, Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: SITA.sk – Erdogan označil zemetrasenie za katastrofu storočia, obetí je už viac ako 39-tisíc (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *