Home / SVET / Rakúsko sa dostalo pod paľbu ostrej kritiky, udeľuje víza sankcionovaným Rusom

Rakúsko sa dostalo pod paľbu ostrej kritiky, udeľuje víza sankcionovaným Rusom

12.2.2023 (SITA.sk) – Rakúsko sa dostalo pod paľbu ostrej kritiky za udeľovanie víz, ktoré umožnia sankcionovaným ruským zákonodarcom zúčastniť sa na viedenskom zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Diplomatické vzťahy s Ruskom

Rakúsko je sídlom niekoľkých agentúr OSN a rôznych medzinárodných organizácií, ako je OBSE, ktorá bola založená počas studenej vojny ako miesto pre dialóg medzi Východom a Západom. Rakúska vláda síce odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu takmer pred rokom, ale zároveň zdôraznila potrebu udržiavať diplomatické vzťahy s Moskvou.

Rusko plánuje vyslať na zasadnutie OBSE v dňoch 23. a 24. februára viacerých delegátov vrátane 15 ruských zákonodarcov, na ktorých sa vzťahujú sankcie Európskej únie. Dovedna 81 delegátov OBSE z 20 krajín vrátane Francúzska, Kanady, Británie, Poľska a Ukrajiny preto vyzvalo rakúsku vládu, aby sankcionovaným Rusom zakázala vstup do krajiny.

Povinné udeľovanie víz

Je dôležité mať na pamäti, že ruskí poslanci sú neoddeliteľnou súčasťou mocenského systému a sú spolupáchateľmi zločinov, ktorých sa Rusko každý deň dopúšťa na Ukrajine. Nemajú miesto v inštitúcii, ktorej úlohou je podporovať úprimný dialóg a odpor voči vojne,“ uvádza sa v liste, ku ktorému sa dostala aj agentúra AP.

Rakúski predstavitelia tento list nekomentovali. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí však nedávno trvalo na tom, že je zo zákona povinné udeľovať víza zástupcom zúčastnených krajín, ktorí sa chcú zúčastniť na zasadnutiach OBSE.

Viac k témam: Diplomatické vzťahy, Medzinárodné vzťahy, Ruská invázia, ruskí diplomati, Víza
Zdroj: SITA.sk – Rakúsko sa dostalo pod paľbu ostrej kritiky, udeľuje víza sankcionovaným Rusom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *