Home / SVET / Niekoľko európskych krajín je pripravených dodať Ukrajine bojové lietadlá, tvrdí prezident Zelenskyj

Niekoľko európskych krajín je pripravených dodať Ukrajine bojové lietadlá, tvrdí prezident Zelenskyj

9.2.2023 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas štvrtkovej návštevy Bruselu vyhlásil, že niekoľko európskych lídrov vyjadrilo pripravenosť poskytnúť Kyjivu bojové lietadlá a ďalšie potrebné zbrane. Referuje o tom web Kyiv Independent.

Na tlačovej konferencii v belgickej metropole Zelenskyj povedal, že absolvuje sériu bilaterálnych stretnutí, kde bude téme bojového letectva venovaná náležitá pozornosť. Mená krajín bližšie nešpecifikoval, no mohli by medzi nimi byť napríklad Poľsko či Holandsko.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok povedal, že jeho krajina je pripravená poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, ale potrebuje sa dohodnúť s ostatnými spojencami v NATO, pretože stav poľských zásob je nízky.

Holandský premiér Mark Rutte sa zasa nechal počuť, že „nehovoríme nie“ a podotkol, že rovnaký postoj malo Holandsko predtým aj v súvislosti s inými zbraňovými systémami, ktoré nakoniec Ukrajina dostala. „Tieto diskusie prebiehajú za zatvorenými dverami,“ poznamenal Rutte.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Niekoľko európskych krajín je pripravených dodať Ukrajine bojové lietadlá, tvrdí prezident Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka Čaputová je z východu nadšená, v Prešove navštívila evanjelické gymnázium či prieskumný prápor (foto)

Prezidentka sa stretla aj s členmi umeleckého súboru Divadla Alexandra Duchnoviča.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *