Home / EKONOMIKA / Budúce mamičky by nemali na urgente platiť, ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo poplatky

Budúce mamičky by nemali na urgente platiť, ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo poplatky

BRATISLAVA 1. februára (WebNoviny.sk) – Tehotné ženy by po novom nemali platiť na urgentných príjmoch 10-eurový poplatok.

„Ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo uvedený návrh a sme za to, aby tehotné ženy neplatili na urgentnom príjme žiadny poplatok. Poprosili sme preto predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo (Štefana Zelníka – pozn. redakcie), aby zvážil možnosť toho, že zdravotná starostlivosť súvisiaca s tehotenstvom bude vylúčená z poplatkov na urgentnom príjme. Týmto krokom chceme znížiť administratívu pre tehotné ženy, aby nemuseli žiadať poisťovňu o vrátenie poplatku,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako dodala, ak poslanecký návrh schvália poslanci v parlamente, platiť by mal od polovice marca. Pôvodný návrh predpokladal, že by tehotné ženy zaplatili poplatok a následne by si mohli nárokovať jeho vrátenie u zdravotnej poisťovne.

Odporúčame:
Niektoré poplatky spojené s pôrodom sa zrušia, budúce mamičky zmeny potešia

Parlament minulý rok schválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou sa okrem iného zvýšili poplatky za návštevu pohotovostí. Poplatok za ústavnú pohotovostnú službu vzrástol na 10 eur z 1,99 eura. Oslobodení však sú tí pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Ako to vtedy odôvodnilo ministerstvo, stanovenie tejto výšky úhrady predstavuje najmä preventívnu snahu znížiť zaťaženie urgentných príjmov a ústavných pohotovostných služieb. Na základe analýzy ministerstva zdravotníctva sa totiž zistilo, že len 12 % pacientov bolo po návšteve ústavnej pohotovostnej služby hospitalizovaných, čo indikuje využívanie ústavnej pohotovostnej služby na iný účel, ako je primárne určená.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, poplatky u lekára, tehotenstvo, Tomáš Drucker, urgentný príjem
Zdroj: Webnoviny.sk – Budúce mamičky by nemali na urgente platiť, ministerstvo zdravotníctva prehodnotilo poplatky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar (video)

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *