Home / SLOVENSKO / Samosprávy podtatranských miest a obcí vyzývajú vládu na poskytnutie finančnej pomoci, tak vážnu situáciu ešte nezažili

Samosprávy podtatranských miest a obcí vyzývajú vládu na poskytnutie finančnej pomoci, tak vážnu situáciu ešte nezažili

8.2.2023 (SITA.sk) – Primátori a starostovia tatranských a podtatranských miest a obcí vyzývajú vládu SR a Národnú radu SR, aby prijala veľmi rýchlu a účinnú finančnú pomoc pre miestnu a regionálnu samosprávu na riešenie dopadov spôsobených zvýšením cien energií.

Túto, aj ďalšie požiadavky predložili vo svojej výzve v reakcii na súčasnú vážnu ekonomickú, sociálnu a politickú situáciu. Informoval o tom na sociálnej sieti predseda regionálneho Združenia miest a obcí Slovenska Štefan Bieľak.

Tak vážna situácia ešte nebola

Ide o výsledok pracovného stretnutia členov regionálneho združenia v Spišskej Teplici pri Poprade, ktoré sa konalo koncom januára.

Viac o téme: Energetická kríza

Na tomto stretnutí zhodne konštatovali, že situácia v samospráve tak vážna ešte nebola. Aj keď sa to navonok ešte nezdá, ale mnohým, najmä menším samosprávam, hrozia vážne finančné problémy a väčšie obce a mestá budú nútené obmedzovať svoje doterajšie služby,“ zhodnotil Bieľak.

Tatraská výzva samospráv

V takzvanej Tatranskej výzve starostovia a primátori okresu Poprad a Kežmarok zároveň vyzvali na prijatie účinnejších opatrení na rýchle dočerpania čo najväčšej sumy finančných prostriedkov z fondov Európskej únie v programovacím období 2014-2020.

Predstavitelia samospráv zároveň vyzývajú na prijatie účinných opatrení na zlepšenie čerpania finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR do konca júna 2026. Požadujú tiež neprijímať v tejto náročnej a zložitej dobe zmenu legislatívy, ktorá bude zaťažovať mestá a obce novými úlohami bez adekvátneho finančného krytia.

Tiež vyzývajú neprijímať opatrenia či rozhodnutia, ktoré budú odčerpávať samosprávam ďalšie financie z ich plánovaných rozpočtovaných príjmov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: energetická kríza, Eurofondy, Finančná pomoc, Plán obnovy a odolnosti, Primátori, Samosprávy, Starosta
Zdroj: SITA.sk – Samosprávy podtatranských miest a obcí vyzývajú vládu na poskytnutie finančnej pomoci, tak vážnu situáciu ešte nezažili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *