Home / SVET / Obrana Bachmutu je strategicky rozumná, oveľa väčšiu cenu by Ukrajina zaplatila v prípade dobytia

Obrana Bachmutu je strategicky rozumná, oveľa väčšiu cenu by Ukrajina zaplatila v prípade dobytia

22.1.2023 (Webnoviny.sk) – Ukrajinská obrana mesta Bachmut je podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) strategicky rozumná operácia napriek tomu, akú cenu za to Ukrajina platí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podobný model

Inštitút vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine pripomína, že ukrajinské sily sa aj predtým spoliehali na podobný model postupného oslabovania nepriateľa, aby prinútili ruské operácie v určitých oblastiach vyvrcholiť snahou o okrajové taktické zisky po mesiacoch utrpenia vysokých strát na personáli a vybavení a zabrzdili tak celkové útočné operácie. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

„Zatiaľ čo náklady spojené s pokračujúcou obranou Bachmutu zo strany Ukrajiny sú značné a pravdepodobne zahŕňajú alternatívne náklady súvisiace s potenciálnymi ukrajinskými protiofenzívnymi operáciami inde, Ukrajina by tiež zaplatila značnú cenu za to, že by ruským jednotkám umožnila ľahko dobyť Bachmut,“ konštatuje ISW.

Rozšírenie operácií

Samotný Bachmut nie je operačne ani strategicky významný. Ak by ho však ruské jednotky obsadili relatívne rýchlo a lacno, mohli by podľa inštitútu dúfať v rozšírenie operácií spôsobmi, ktoré by Ukrajinu prinútili vybudovať unáhlené obranné pozície v menej priaznivom teréne.

ISW predpokladá, že ukrajinské sily účinne zadržiavajú ruské jednotky a vybavenie v Bachmute, čím bránia schopnosti Ruska vykonávať ofenzívy na iných frontoch.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Obrana Bachmutu je strategicky rozumná, oveľa väčšiu cenu by Ukrajina zaplatila v prípade dobytia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *