Home / SVET / Ruské zverstvá na Ukrajine musia byť potrestané, europoslanci žiadajú zriadenie tribunálu

Ruské zverstvá na Ukrajine musia byť potrestané, europoslanci žiadajú zriadenie tribunálu

19.1.2023 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v uznesení prijatom vo štvrtok žiadajú, aby bolo ruské politické a vojenské vedenie brané na zodpovednosť za zločin agresie proti Ukrajine. EP o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky. Uznesenie prijali 472 hlasmi za, 19 členov europarlamentu hlasovalo proti a 33 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Medzinárodné opatrenia

Zverstvá spáchané ruskými silami v Buči, Irpini a mnohých ďalších ukrajinských mestách odhaľujú brutalitu vojny a podčiarkujú význam koordinovaných medzinárodných opatrení na to, aby boli zodpovedné osoby súdené podľa medzinárodného práva, konštatuje EP v tlačovej správe.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Poslanci preto vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby v úzkej spolupráci s Ukrajinou a medzinárodným spoločenstvom presadzovala vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu na stíhanie politického a vojenského vedenia Ruska a jeho spojencov.

Osobitný tribunál

Zriadenie tribunálu by podľa nich zaplnilo vákuum v medzinárodnom trestnom súdnictve a doplnilo by vyšetrovacie úsilie Medzinárodného trestného súdu, ktorý v súčasnosti nemôže vyšetrovať trestný čin agresie proti Ukrajine.

Presné podmienky a zloženie osobitného tribunálu síce ešte musia byť stanovené, poslanci však zdôrazňujú, že musí mať právomoc stíhať nielen Vladimira Putina a politické a vojenské vedenie Ruska, ale aj Alexandra Lukašenka a jeho spolupracovníkov v Bielorusku.

Zločin agresie

Prípravné práce Únie na novom tribunáli by sa podľa europoslancov mali začať okamžite a mali by sa zamerať na budovanie podmienok pre súd v spolupráci s Ukrajinou. Ukrajinské a medzinárodné orgány musia mať podporu pri zabezpečovaní dôkazov, ktoré môžu byť použité v budúcnosti.

Parlament je pevne presvedčený, že zriadenie osobitného tribunálu by vyslalo ruskej spoločnosti a medzinárodnému spoločenstvu veľmi jasný signál, že prezidenta Putina a ruské vedenie vo všeobecnosti možno súdiť za zločin agresie na Ukrajine. Poslanci tiež poukazujú na to, že už nie je možné, aby Ruská federácia pod Putinovým vedením nadviazala na svoje predchádzajúce vzťahy so západom.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojnový konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruské zverstvá na Ukrajine musia byť potrestané, europoslanci žiadajú zriadenie tribunálu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Jeden komentár

  1. v kratkosti, Rusko haji samo seba a na cely „slavny“ europsky parlament sa Rusko akurat tak, ved viete čo…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *