Home / SLOVENSKO / Slovenskí vojaci si pripomenú smutné 17. výročie pádu lietadla pri maďarskej obci Hejce výstupom na vrch Borsó

Slovenskí vojaci si pripomenú smutné 17. výročie pádu lietadla pri maďarskej obci Hejce výstupom na vrch Borsó

18.1.2023 (Webnoviny.sk) – V stredu 18. januára si vojaci pripomenú 17. výročie pádu vojenského špeciálu AN-24. Vojaci si uctia pamiatku zosnulých vojakov pochodom úcty na vrch Borsó nad maďarskou obcou Hejce.

Príslušníci pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR spolu s veliteľom generálmajorom Ivanom Pachom si výstupom k miestu najväčšej tragédie nedávnej histórie pripomenú vojakov, ktorí prišli o život pri plnení povinností.

V tlačovej správe o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Ako informujú OS SR, pochod úcty začne o 9:00 v obci Hejce. Na vrchole kopca Borsó príslušníci OS SR zapália sviece v rámci tichej spomienky na 42 vojakov, ktorí 19. januára 2006 zahynuli počas návratu z misie KFOR.

Popoludní bude svätá omša, ktorú bude slúžiť Ordinár OS a Ozbrojených zborov SR František Rábek. Na ministerstve obrany sa pietna spomienka uskutoční 19. januára kladením vencov.

19. januára 2006 pri najväčšej leteckej tragédii v histórii Slovenska zahynulo 39 mužov a tri ženy.

Vojenský špeciál Antonov AN-24, ktorý viezol slovenských vojakov z operácie KFOR v Kosove sa zrútil na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce.

Slovenskí vojaci pôsobili v misii KFOR takmer 11 rokov od 1999 do roku 2010. Celkovo sa v rámci misie vystriedalo 2004 príslušníkov OS SR, pričom ich cieľom bolo zabezpečiť bezpečnosť a ochranu pre všetky etnické skupiny, voľnosť pohybu na hlavných zásobovacích trasách, monitorovanie a pripravenosť na humanitárnu pomoc.

Viac k témam: Nehoda lietadla v obci Hejce, Pád lietadla AN-24
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí vojaci si pripomenú smutné 17. výročie pádu lietadla pri maďarskej obci Hejce výstupom na vrch Borsó © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *