Home / EKONOMIKA / Náhrada pri použití vlastného auta pri pracovnej ceste sa má zvýšiť, z Bratislavy do Popradu to bude o 8,40 eura viac

Náhrada pri použití vlastného auta pri pracovnej ceste sa má zvýšiť, z Bratislavy do Popradu to bude o 8,40 eura viac

13.1.2023 (Webnoviny.sk) – Zamestnanec, ktorý pri pracovnej ceste použije vlastné auto, bude mať opäť nárok na vyššiu finančnú náhradu od svojho zamestnávateľa. Ministerstvo práce a sociálnych vecí totiž pripravuje návrh opatrenia, podľa ktorého sa opäť zvýšiť náhrada za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách.

Využitie vlastného auta

Pri využití vlastného auta má ísť o nárast zo súčasných 0,227 eura na 0,239 eura za každý kilometer jazdy. Pri jednostopových vozidlách, teda pri motocykloch a pri trojkolkách, pôjde o zvýšenie z 0,063 eura na 0,067 eura za kilometer jazdy.

Sumy základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách naposledy stúpli od 1. septembra minulého roka. Podľa zákonného mechanizmu bola splnená podmienka na ich zvýšenie na základe štatistických údajov za november minulého roka.

V novembri dosiahol mesačný kumulovaný index cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel hodnotu 105,1 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,1 percentuálneho bodu,“ uviedol rezort práce a sociálnych vecí.

Pracovná cesta

Ak zamestnanec pôjde na pracovnú cestu z Bratislavy do Popradu vlastným autom, najazdí približne 700 kilometrov. V súčasnosti má pri sadzbe 0,227 eura za kilometer nárok na finančnú náhradu od zamestnávateľa v sume 158,90 eura. Ak sa sadzba za jeden prejazdený kilometer zvýši na 0,239 eura, od zamestnávateľa dostane náhradu v sume 167,30 eura, teda o 8,40 eura viac.

Návrh opatrenia, ktorým sa majú zvýšiť náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách, má ministerstvo práce a sociálnych vecí predložiť do pripomienkového konania vo februári tohto roka.

Viac k témam: Automobil, Zamestnávateľ
Zdroj: Webnoviny.sk – Náhrada pri použití vlastného auta pri pracovnej ceste sa má zvýšiť, z Bratislavy do Popradu to bude o 8,40 eura viac © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *