Home / SLOVENSKO / Expolicajt Kučerka z káuz Očistec a Judáš je v Sarajeve a na súd neprišiel, prokurátor navrhol vydať medzinárodný zatykač

Expolicajt Kučerka z káuz Očistec a Judáš je v Sarajeve a na súd neprišiel, prokurátor navrhol vydať medzinárodný zatykač

12.1.2023 (Webnoviny.sk) – Bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka sa v štvrtok nedostavil na Najvyšší súd SR, ktorý mal rozhodovať o jeho odvolaní voči neprávoplatnému odsúdeniu za prijímanie úplatku. Ako uviedol v oznámení súdu, počas návštevy hlavného mesta Bosny a Hercegoviny Sarajeva sa mu zhoršil zdravotný stav a bola mu nariadená medikamentózna liečba.

Problémy so srdcom

Ako ďalej obžalovaný uviedol, trpí mimo iného problémami so srdcom a krvným tlakom. Z tohoto dôvodu žiada odročenie štvrtkového verejného zasadnutia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus v tejto súvislosti súdu navrhol, aby proti Mariánovi Kučerkovi konal ako proti ušlému, keďže existuje podozrenie, že sa pobytom v cudzine vyhýba trestnému stíhaniu. V prípade, že by súd v štvrtok trestnú vec neukončil, prokurátor navrhol vydanie európskeho a medzinárodného zatykača.

Zločin prijímania úplatku

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v tomto prípade uznal v marci minulého roku bývalého vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) za vinného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Zároveň mu uložil úhrnný trest 11 rokov väzenia so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, a tiež trest prepadnutia majetku, ako aj ochranný dohľad vo výmere jeden rok. Marián Kučerka, ktorého obvinili v rámci policajných akcií Očistec aj Judáš, sa proti verdiktu odvolal.

Prokurátor bývalého vyšetrovateľa NAKA obžaloval pre skutok kvalifikovaný ako zločin prijímania úplatku a druhý skutok ako obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve.

Viac k témam: expolicajt, Kauza Judáš, Kauza Očistec, Korupcia, prijímanie úplatku, Súdy, Trestné stíhanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Expolicajt Kučerka z káuz Očistec a Judáš je v Sarajeve a na súd neprišiel, prokurátor navrhol vydať medzinárodný zatykač © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Červený Kláštor prešiel obnovou za milióny eur, zachovali pivovar aj školu (video+foto)

Obnovená manufaktúra a lekáreň aj svojím názvom odkazuje na legendárneho mnícha Cypriána.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *