Home / EKONOMIKA / Poisťovníctvo / Poberáte dôchodok a žijete mimo Slovenska? Nezabudnite na povinnosť voči Sociálnej poisťovni

Poberáte dôchodok a žijete mimo Slovenska? Nezabudnite na povinnosť voči Sociálnej poisťovni

10.1.2023 (Webnoviny.sk) – Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne s bydliskom mimo Slovenska majú v januári povinnosť doručiť poisťovni tzv. potvrdenie o žití. Ak ide o krajinu Európskej únie (EÚ), resp. Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarska, toto tlačivo je potrebné zaslať jedenkrát ročne do 31. januára.

Ak ide o krajinu mimo EÚ, EHP a Švajčiarska, tlačivo treba doručiť štyrikrát do roka, najbližšie do 15. januára 2023. Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne žijúci v Českej republike túto povinnosť nemajú, Sociálna poisťovňa a Česká správa sociálneho zabezpečenia si údaje vymieňajú elektronicky. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa na základe tohto potvrdenia môže podľa hovorcu poisťovne naďalej bez prerušenia vyplácať poberateľovi dôchodok a predíde sa tak prípadným komplikáciám pri oneskorenom dokladovaní žitia. Tlačivá potvrdenia o žití Sociálna poisťovňa v súčasnosti zasiela dôchodcom spolu s rozhodnutím o zvýšení dôchodku. Dôchodcom odporúča využiť práve tento formulár, keďže obsahuje čiarový kód pre zefektívnenie ich spracovania.

Viac k témam: Dôchodky, Penzisti, Vyplácanie dôchodkov
Zdroj: Webnoviny.sk – Poberáte dôchodok a žijete mimo Slovenska? Nezabudnite na povinnosť voči Sociálnej poisťovni © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Študenti a dôchodcovia pracujúci na dohodu sa z hľadiska dôchodkového poistenia od nového roka stanú zamestnancami

Status zamestnanca získajú bez ohľadu na to, či im z príslušnej dohody plynie právo na pravidelný mesačný príjem alebo nepravidelný príjem, resp. či od 1. januára 2023 študent alebo dôchodca využije právo určiť dohodu na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky alebo nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *