Home / SVET / Prvá satelitná misia Británie sa skončila neúspechom, raketu postihla „anomália“

Prvá satelitná misia Británie sa skončila neúspechom, raketu postihla „anomália“

10.1.2023 (Webnoviny.sk) – Prvá satelitná misia, ktorá odštartovala zo Spojeného kráľovstva, sa skončila zlyhaním. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Raketu postihla „anomália“

Lietadlo americkej spoločnosti Virgin Orbit v pondelok vzlietlo z cornwallského Newquay a vysoko nad Atlantickým oceánom vypustilo raketu so satelitmi, ktorá ich mala vyniesť na obežnú dráhu.

Raketa sa spustila a zdalo sa, že stúpa tak, ako má. Virgin Orbit však oznámila, že raketu postihla „anomália“. Satelity, ktoré niesla, nemohla vypustiť a sú stratené. Lietadlo Cosmic Girl – upravený Boeing 747 – sa bezpečne vrátilo na základňu.

Systém Virgin Orbit

Zo Spojeného kráľovstva už do vesmíru vyslali rakety, ale zatiaľ nikdy za účelom nasadenia satelitov na orbitu. Skoršie pokusy boli súčasťou vojenských cvičení alebo atmosférického výskumu a stroje, ktoré tam vyslali, sa bezprostredne vrátili späť.

Systém Virgin Orbit je relatívne nový a je v prevádzke od roku 2020. Jeho prvý let bol neúspešný, ale nasledovné štyri lety zaznamenali úspech.

Viac k témam: Raketa, Satelit, Vesmírna misia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prvá satelitná misia Británie sa skončila neúspechom, raketu postihla „anomália“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

Teherán vyhlásil, že svoj útok z 13. apríla vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *