Home / SVET / Babiš a Nagyová sú nevinní v dotačnej kauze Čapí hnízdo, rozhodol súd

Babiš a Nagyová sú nevinní v dotačnej kauze Čapí hnízdo, rozhodol súd

9.1.2023 (Webnoviny.sk) – Bývalý premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš a jeho niekdajšia poradkyňa Jana Nagyová sa v dotačnej kauze Čapí hnízdo ničoho nezákonného nedopustili. V pondelok o tom rozhodol pražský mestský súd, informuje portál Novinky.cz. Verdikt ešte nie je právoplatný. „Obžalovaní Jana Nagyová a Andrej Babiš sa zbavujú obžaloby,“ vyniesol verdikt sudca Jan Šott.

Vypočuli desiatky svedkov a znalcov

Štátny zástupca Jaroslav Šaroch pritom obom navrhoval trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou piatich rokov, čo je najvyššia možná podmienka. Súčasne žalobca navrhol peňažný trest pre Nagyovú vo výške 500-tisíc korún a desať miliónov pre Babiša. Súdny senát sa však s jeho návrhom nestotožnil, konštatujú Novinky.cz.

Súd sa začal 12. septembra a v rámci hlavného pojednávania vypočuli desiatky svedkov a znalcov. Podstatou kauzy je získanie 50-miliónovej európskej dotácie na výstavbu rekreačného areálu Farma Čapí hnízdo v Olbramoviciach na Benešovsku.

Prepojenie Agrofertu a farmy

Na prostriedky z fondov mali mať nárok len malé a stredné podniky, čo podľa obžaloby Čapí hnízdo nebolo pre jeho väzby na materský holding Agrofert.

Žalobca Šaroch pred súdom uviedol, že považuje za dokázané prepojenie holdingu Agrofert, ktorý Babiš v roku 2017 pre zákon o konflikte záujmov previedol do zvereneckých fondov, a Farmy Čapí hnízdo.

Babiš podľa neho nechal na prelome rokov 2007 a 2008 účelovo vyviesť Čapí hnízdo cez príbuzných zo svojho holdingu Agrofert, aby spĺňalo podmienku dotácie pre malé a stredné firmy a dosiahlo na peniaze. Po zisku 50 miliónov sa potom zas vrátilo pod Babišov gigant.

Expremiér a súčasný prezidentský kandidát dlhodobo odmieta akékoľvek pochybenie a tvrdenia obžaloby, pričom tvrdí, že kauza je vymyslená s cieľom dostať ho z politiky.

Viac k témam: Kauza Čapí hnízdo
Zdroj: Webnoviny.sk – Babiš a Nagyová sú nevinní v dotačnej kauze Čapí hnízdo, rozhodol súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *