Home / SLOVENSKO / Súd bude v kauze vraždy Jána Kuciaka pojednávať ešte šesťkrát, najbližšie už o niekoľko dní

Súd bude v kauze vraždy Jána Kuciaka pojednávať ešte šesťkrát, najbližšie už o niekoľko dní

6.1.2023 (Webnoviny.sk) – V kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho je na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vytýčených ešte šesť termínov hlavného pojednávania.

Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, najbližšie sa má uskutočniť 11. januára, pričom aj ostatné sú nariadené na január.

Najvyšší súd zrušil rozsudok

V priebehu pojednávaní na jeseň 2022 sa súd zaoberal predovšetkým listinnými dôkazmi, pričom už vypočul všetkých svedkov pôvodne navrhnutých prokuratúrou. Je preto predpoklad, že kauza sa v tomto roku na prvostupňovom súde ukončí.

Najvyšší súd (NS) SR v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne.

Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. ŠTS tak prípad opätovne prejednáva od apríla minulého roku.

Príprava vrážd prokurátorov

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

V tejto veci čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D. Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd bude v kauze vraždy Jána Kuciaka pojednávať ešte šesťkrát, najbližšie už o niekoľko dní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kolícia ani po dvoch mesiacoch nevyvodila chyby štátnych zložiek pri atentáte na Fica, vyčíta KDH

KDH poukázalo na americké tajné služby, ktoré po útoku na Donalda Trumpa priznali svoje pochybenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *