Home / SVET / Poľský minister obrany podpísal dohodu o nákupe 116 amerických tankov, chce posilniť obranné kapacity krajiny

Poľský minister obrany podpísal dohodu o nákupe 116 amerických tankov, chce posilniť obranné kapacity krajiny

4.1.2023 (Webnoviny.sk) – Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak v stredu podpísal dohodu o nákupe ďalších amerických tankov Abrams. Varšava totiž posilňuje svoje obranné kapacity a zintenzívňuje vojenskú spoluprácu s Washingtonom vzhľadom na ruskú vojnu v susednej Ukrajine. Poľsko je prvým spojencom USA v Európe, ktorý dostane tanky Abrams.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kontrakt v hodnote 1,4 miliardy dolárov šéf poľského rezortu obrany podpísal na vojenskej základni Wesoła pri Varšave. Dohoda predpokladá, že USA Poľsku dodajú 116 tankov M1A1 Abrams spolu s vybavením a logistikou, pričom tanky do krajiny začnú prichádzať už v tomto roku.

Terajšia dohoda nasleduje po vlaňajšej zmluve o nákupe 250 modernizovaných tankov M1A2 Abrams, ktoré USA Poľsku dodajú v rokoch 2025 a 2026. Varšava čaká aj na dodávky amerických delostreleckých systémov HIMARS a už prevzala batérie protiraketovej obrany Patriot.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Na územie Poľska dopadla raketa (fotografie)

Viac k témam: obrana štátu, Protiraketový systém Patriot, raketový systém HIMARS, rusko-ukrajinský konflikt, Tank Abrams
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľský minister obrany podpísal dohodu o nákupe 116 amerických tankov, chce posilniť obranné kapacity krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *