Home / SVET / Zomrel Walter Cunningham, posledný žijúci astronaut z vesmírnej misie Apollo 7

Zomrel Walter Cunningham, posledný žijúci astronaut z vesmírnej misie Apollo 7

4.1.2023 (Webnoviny.sk) – V americkom Houstone v utorok zomrel posledný žijúci astronaut z americkej vesmírnej misie Apollo 7 Walter Cunningham. Jeho úmrtie potvrdili americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) aj hovorca jeho rodiny Jeff Carr, podľa ktorého rodák z Crestonu v Iowe zomrel v nemocnici v dôsledku „komplikácií po páde, po plnohodnotnom a naplnenom živote“. Mal 90 rokov.

Misia Apollo 7

Cunningham bol súčasťou trojčlennej posádky na palube misie Apollo 7, ktorá v októbri 1968 absolvovala 11-dňový let okolo Zeme a pritom aj uskutočnila niekoľko televíznych prenosov.

Bol to prvý pilotovaný let programu Apollo, ktorý vydláždil cestu k pristátiu na Mesiaci o menej ako rok neskôr.

Pracoval ako vedec

Cunningham sa podľa NASA v roku 1951 pridal k americkému námorníctvu a slúžil ako pilot námornej pechoty v Kórei. Neskôr získal bakalársky a magisterský titul z fyziky na Kalifornskej univerzite v Los Angeles, kde absolvoval aj svoje doktorandské štúdium. Predtým, ako sa pridal k NASA pracoval ako vedec v Rand Corporation.

Pritiahol pozornosť skeptickými vyjadreniami

NASA opustil v roku 1971 a odvtedy pracoval v oblasti strojárstva, obchodu a investícií a bol aj rečníkom a rozhlasovým moderátorom. O svojej kariére astronauta napísal aj memoár The All-American Boys (1977).

V neskorších rokoch pritiahol pozornosť skeptickými vyjadreniami o tom, že ľudská činnosť prispieva ku globálnemu otepľovaniu, uznával však zároveň, že nie je klimatológ.

Viac k témam: Astronaut, Úmrtie, Vesmírna misia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Walter Cunningham, posledný žijúci astronaut z vesmírnej misie Apollo 7 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

Cieľ nie je jadrový.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *