Home / SLOVENSKO / Vyšetrovanie káuz korupcie sa „nezaseklo“. Súdenie a ďalšie úkony nie sú ako strihanie vlasov, tvrdí Mazák

Vyšetrovanie káuz korupcie sa „nezaseklo“. Súdenie a ďalšie úkony nie sú ako strihanie vlasov, tvrdí Mazák

3.1.2023 (Webnoviny.sk) – Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák nesúhlasí s názorom, že by sa vyšetrovanie káuz týkajúcich sa korupcie v justícii „zaseklo“, ale naopak podľa neho postupuje plynule.

Ako uviedol v rozhovore pre agentúru SITA, trestné konania pokračujú, podávajú sa obžaloby, súdy začínajú pojednávať a rozhodovať a niektoré trestné prípady už skončili odsúdením.

Nie je to strihanie vlasov

„Poviem svoju obľúbenú frázu, ktorá sa vzťahuje nielen na súdenie, ale aj na vyšetrovanie a obžalovanie obvinených – to nie je strihanie vlasov,“ zdôraznil Mazák. Ako ďalej povedal, laici a niekedy ani právnici si nedokážu predstaviť, aký zložitý je trestný proces v slovenskom práve.

„Navyše, v trestnom konaní sa požadujú od orgánov činných v tomto konaní viaceré zbytočné, duplicitné úkony, ktoré sú živnou pôdou pre prieťahy, pre oddialenie konečného rozhodnutia, občas aj na nekorektné, ale v súlade so zákonom úkony obhajoby, ktorá sa, prirodzene, snaží o spochybnenie obvinenia, jeho časti, hoci aj za cenu procesných obštrukcií,“ skonštatoval Mazák.

Nejde o slovenskú špecialitu

V tomto prípade však podľa šéfa súdnej rady nejde o slovenskú špecialitu.

„Pravda, v štátoch, ktoré majú pružnejšie a praktickému životu viac prispôsobené trestné právo, sa priestor pre také obštrukcie dosť zužuje a preto aj výsledky sa dostavia v rozumnejšom čase než je to u nás,“ dodal Mazák.

Viac k témam: Justícia, Korupcia, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovanie káuz korupcie sa „nezaseklo“. Súdenie a ďalšie úkony nie sú ako strihanie vlasov, tvrdí Mazák © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Legislatívu proti násiliu na ženách na Slovensku máme, len ju treba patrične implementovať, tvrdí Miriam Lexmann

Podľa Lexmann je práve toto domáca úloha, ktorú si musíme urobiť na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *