Home / EKONOMIKA / Jednotný trh Európskej únie funguje už tridsať rokov. Umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu

Jednotný trh Európskej únie funguje už tridsať rokov. Umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu

2.1.2023 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) si tento rok pripomína 30. výročie svojho jednotného trhu. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia (EK) s tým, že jednotný trh je „jedným z najväčších úspechov európskej integrácie a jednou z jej hlavných hybných síl“.

Európsky jednotný trh vznikol 1. januára 1993 a umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu v rámci Únie, čím uľahčuje život ľuďom a otvára nové príležitosti pre podniky.

Integrácia ekonomík

Za 30 rokov svojej existencie viedol jednotný trh k bezprecedentnej trhovej integrácii medzi ekonomikami členských štátov, slúži ako hnacia sila rastu a konkurencieschopnosti a podporuje hospodársku a politickú silu Európy na globálnej úrovni.

Zohral tiež kľúčovú úlohu pri urýchľovaní hospodárskeho rozvoja nových členských štátov, pričom odstránil prekážky vstupu na trh a podporil ich rast.

V poslednom období zohral jednotný trh nevyhnutnú rolu v pomoci Európe pri reakcii na pandémiu COVID-19 a energetickú krízu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Zachovanie a posilnenie integrity jednotného trhu bude aj naďalej nevyhnutné, aby Európa mohla koordinovane reagovať na nové výzvy a naďalej podporovať konkurencieschopnosť európskych ekonomík.

Diskusie a výstavy

Vďaka jednotnému trhu sa Únii podľa Komisie podarilo zlepšiť život Európanov, a to aj prostredníctvom urýchlenia prechodu na ekologickejšie a digitálnejšie hospodárstvo, zaručenia vysokej bezpečnosti a popredných svetových technologických noriem či reakcie na nedávne krízy s nebývalou rýchlosťou a odhodlaním.

Počas roka 2023 sa uskutoční v celej EÚ množstvo diskusií, výstav a kampaní v spolupráci so zainteresovanými stranami s cieľom propagovať úspechy jednotného trhu a zapojiť občanov do diskusie o jeho budúcnosti.

V tejto súvislosti Komisia vydá správu, v ktorej predstaví významné úspechy a prínosy jednotného trhu a zároveň identifikuje nedostatky v jeho implementácii a budúce priority, aby jednotný trh naďalej zohrával kľúčovú úlohu.

Maastrichtská zmluva

Jednotný trh EÚ vznikol po podpísaní Maastrichtskej zmluvy 7. februára 1992. Spočiatku ho tvorilo 12 členských krajín Únie: Belgicko, Dánsko, Nemecko, Írsko, Grécko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Portugalsko a Spojené kráľovstvo.

V súčasnosti jednotný trh zahŕňa 27 členských štátov a tiež Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a čiastočný prístup naň má aj Švajčiarsko.

Viac k témam: jednotný trh
Zdroj: Webnoviny.sk – Jednotný trh Európskej únie funguje už tridsať rokov. Umožňuje voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *