Home / SLOVENSKO / Hlavné mesto začína rok v rozpočtovom provizóriu, primátor Bratislavy Vallo objasnil príčiny

Hlavné mesto začína rok v rozpočtovom provizóriu, primátor Bratislavy Vallo objasnil príčiny

2.1.2023 (Webnoviny.sk) – Bratislava začína nový rok v provizóriu, rozpočet predloží v prvom kvartáli tohto roka. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Zvýšenie daňového bonusu podľa neho znížilo príjmy mesta o 26 miliónov eur.

„Je tu aj ďalší problém – 90 percentné zdanenie výrobcov energií a tepla spôsobí, že investícia do novej spaľovne odpadu, ktorá by umožnila spoločnosti OLO vyrábať teplo pre tretinu domácností v Bratislave, sa stane nereálnou,“ uviedol.

Zvýšia sa aj personálne náklady

Dôvodom je podľa neho to, že mesto nebude mať z čoho splácať potrebný úver, keďže prakticky všetky príjmy z predaja tepla musí odviesť štátu.

Vallo ďalej poznamenal, že nešťastne vysoko nastavený cenový strop, nad ktorým bude štát kompenzovať ceny elektrickej energie, pomôže znížiť straty mestských podnikov z vysokých cien energií iba minimálne, ak vôbec.

„Na poslednú chvíľu prijaté vyššie príplatky za prácu cez víkend a v noci zase zvýšia personálne náklady o viac ako jeden milión eur, a to najmä v Dopravnom podniku Bratislava,“ skonštatoval primátor.

Chcú sa obrátiť na premiéra

Ako dodal, keď k tomu pripočítajú povinnú valorizáciu platov a vlečúci sa 30-miliónový dlh DPB z doteraz nepreplatenej kompenzácie za výpadky príjmov počas pandémie, Bratislava je konfrontovaná potrebou znížiť výdavky mesta o viac ako 50 miliónov eur.

Aby boli dopady výpadku príjmov čo najznesiteľnejšie a aby úplne nezastavili prebiehajúce, ale aj nové investície v meste vrátane rekonštrukcií ciest, chodníkov a verejných priestorov, magistrát sa chce ešte pred prípravou rozpočtu obrátiť na premiéra SR.

„Chceme ho informovať o negatívnych dôsledkoch prijatých zákonov na fungovanie mesta a mestských podnikov a v konkrétnych oblastiach, kde to je ešte možné, ho zároveň požiadať o nápravu,“ priblížil Vallo s tým, že rozpočet mesta predložia na mestské zastupiteľstvo v prvom kvartáli tohto roku.

Viac k témam: miestna samospráva, rozpočtové provizórium, Samospráva
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlavné mesto začína rok v rozpočtovom provizóriu, primátor Bratislavy Vallo objasnil príčiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Legislatívu proti násiliu na ženách na Slovensku máme, len ju treba patrične implementovať, tvrdí Miriam Lexmann

Podľa Lexmann je práve toto domáca úloha, ktorú si musíme urobiť na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *