Home / EKONOMIKA / Šéfka menového fondu varuje pred recesiou, ktorá postihne tretinu svetovej ekonomiky. Európa sa jej nevyhne

Šéfka menového fondu varuje pred recesiou, ktorá postihne tretinu svetovej ekonomiky. Európa sa jej nevyhne

2.1.2023 (Webnoviny.sk) – Tretina svetovej ekonomiky bude v tomto roku v recesii, varovala šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgieva.

Rok 2023 podľa nej bude „ťažší“ ako vlaňajšok, keďže ekonomiky USA, Európskej únie a Číny sa spomaľujú. Informuje o tom portál bbc.com.

Negatívne vplyvy

Varovanie šéfky MMF prichádza v čase, keď na globálne hospodárstvo negatívne vplývajú rastúce ceny, vyššie úrokové sadzby a šírenie ochorenia COVID-19 v Číne.

„Očakávame, že tretina svetovej ekonomiky bude v recesii,“ povedala Georgieva. „Dokonca aj v krajinách, ktoré nebudú v recesii, to budú milióny ľudí pociťovať ako recesiu,“ dodala.

Zhoršili prognózu rastu

MMF v októbri zhoršil prognózu globálneho ekonomického rastu v roku 2023. Dôvodom pre tento krok je vojna na Ukrajine a tiež vyššie úrokové sadzby, keďže centrálne banky po celom svete sa snažia zbrzdiť rastúce ceny.

„Hoci náš základný scenár neráta v priebehu roka s globálnou recesiou, jej riziko je nepríjemne vysoké. Avšak Európa sa recesii nevyhne a USA sú na jej pokraji,“ povedala pre BBC ekonómka spoločnosti Moody’s Analytics Katrina Ell.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomická recesia, Ekonomický rast, Inflácia, rusko-ukrajinský konflikt, úrokové sadzby
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéfka menového fondu varuje pred recesiou, ktorá postihne tretinu svetovej ekonomiky. Európa sa jej nevyhne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *