Home / SLOVENSKO / V prezidentských voľbách sa bude môcť voliť poštou zo zahraničia, novela zákona odstráni doterajšie problémy

V prezidentských voľbách sa bude môcť voliť poštou zo zahraničia, novela zákona odstráni doterajšie problémy

14.12.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala vládny návrh zákona na úpravu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Novela zavádza voľbu prezidenta poštou zo zahraničia a jednotne sa upravuje spôsob voľby poštou, a to nielen pre voľby hlavy štátu, ale aj pre voľby do Národnej rady SR a referendum.

Jednotný systém

Vznikne jednotný informačný systém pre voľbu poštou, prostredníctvom ktorého bude rezort vnútra vyhotovovať a viesť osobitný zoznam voličov žiadajúcich o hlasovanie poštou zo zahraničia. V súčasnosti žiadatelia o voľbu poštou komunikujú s obcou ich trvalého pobytu. Podľa nového modelu budú všetky žiadosti o voľbu poštou adresované ministerstvu vnútra.

Voliči zo zahraničia budú môcť podať žiadosť o voľbu poštou v listinnej podobe alebo elektronicky prostredníctvom novovytvoreného informačného systému, alebo prostredníctvom ústredného portálu verejnej správy. Zároveň sa vytvára možnosť sledovania zásielky voliča. Voličovi budú zasielané dôležité notifikácie na jeho e-mailovú adresu a do elektronickej schránky, ak ju má zriadenú a aktivovanú.

Odstránené problémy

Ako uviedol predkladateľ návrhu minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO), cieľom úpravy je uľahčiť voličom zo zahraničia uplatnenie ich práva hlasovať vo voľbách. Zákon reaguje na skúsenosti z parlamentných volieb v roku 2020. Ukázalo sa, že hlasovanie poštou prostredníctvom obcí, v ktorých majú voliči trvalí pobyt, prináša veľa úskalí, ktoré spôsobili nespokojnosť voličov.

„Nespokojnosť vyplynula z doručenia neúplnej zásielky, oneskoreného zasielania zásielok, nedostatočnej komunikácie s voličom, a to podľa toho, ako bola príslušná obec pripravená na voľbu poštou,“ uviedol predkladateľ. Zákon bude účinný od 1. marca 2023.

Viac k témam: Prezidentské voľby, Zahraničie
Zdroj: Webnoviny.sk – V prezidentských voľbách sa bude môcť voliť poštou zo zahraničia, novela zákona odstráni doterajšie problémy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *