Home / SVET / Taliban nebude k právam a slobodám afganských žien umiernenejší, bude sa držať prísneho islamského práva šaría

Taliban nebude k právam a slobodám afganských žien umiernenejší, bude sa držať prísneho islamského práva šaría

18.11.2022 (Webnoviny.sk) – Afganské vládne hnutie Taliban sa bude držať svojho prísneho výkladu islamského práva šaría. Vo štvrtok to povedal hovorca hnutia, pričom zdôraznil zámer pokračovať v tvrdej politickej línii zavedenej od prevzatia krajiny pred viac ako rokom.

Počas predchádzajúcich rokov pri moci koncom minulého storočia Taliban vykonával verejné popravy, bičovanie a kameňovanie osôb odsúdených za zločiny na súdoch Talibanu.

Po tom, čo v auguste 2021 obsadil Afganistan, keď sa americké sily a sily NATO po 20 rokoch vojny stiahli z krajiny, Taliban pôvodne sľúbil, že bude umiernenejší a bude rešpektovať práva žien a menšín. Namiesto toho prísnejšie zakročil proti právam a slobodám.

Ženy majú zakázaný vstup do parkov, zábavných parkov, telocviční a väčšiny zamestnaní. Majú príkaz zahaliť sa od hlavy po päty. Dievčatám je zakázané chodiť do školy po šiestej triede. Existujú aj obmedzenia týkajúce sa hudby a médií.

Podľa hovorcu Talibanu sa najvyšší vodca skupiny pred niekoľkými dňami stretol so sudcami Talibanu a nariadil im, aby do svojich rozhodnutí zaviedli právo šaría.

Viac k témam: Islamské právo šaría
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliban nebude k právam a slobodám afganských žien umiernenejší, bude sa držať prísneho islamského práva šaría © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pripravujú ofenzívu v Záporožskej oblasti, chcú Ukrajincom prerušiť logistické trasy

Vo vysielaní národnej televízie to povedal hovorca ukrajinských síl na juhu krajiny Vladyslav Vološyn.

Jeden komentár

  1. talibanci vedia co robit aby neskoncili tak ako „muži“ v Europe, ktori su dobri pre tieto hrabenky len k tomu aby im zabezpecili spokojny a bohaty zivot…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *