Home / SLOVENSKO / Slovensko daruje Ukrajine bojové vozidlá pechoty, ako náhradu nám Nemci pošlú tanky Leopard

Slovensko daruje Ukrajine bojové vozidlá pechoty, ako náhradu nám Nemci pošlú tanky Leopard

15.11.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensko daruje Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov 30 kusov bojových vozidiel pechoty. Ako náhradu za ne nám Nemecko daruje 15 kusov tankov Leopard 2 A4. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rezort obrany v utorok podpisom dohôd v Bruseli úspešne zavŕšil niekoľkomesačné rokovania s Ministerstvom obrany Spolkovej republiky Nemecko a so spoločnosťou Rheinmetall o výmene vojenskej techniky. Výsledkom je, že Slovenská republika daruje ruskou agresiou ťažko skúšanej Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov 30 kusov bojových vozidiel pechoty (BVP-1), pričom ako náhradu za ne nám Nemecko daruje 15 tankov Leopard 2 A4,“ uviedlo MO SR.

Slovensko posilní svoj tankový prápor

Slovensko tak posilní svoj tankový prápor o 50 %. Ten je súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej vybudovanie je hlavným záväzkom SR voči spojencom v rámci NATO. „Počet tankov T-72 v našich ozbrojených silách je nedostatočný, nespĺňa ani minimálne požiadavky Aliancie,“ dodalo MO SR.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Prvý poskytnutý tank sa dostane na Slovensko už tento rok a všetky ostatné prídu postupne do konca roka 2023. Aby boli tanky schopné nasadenia prejdú opravou vo výrobnom závode a budú modernizované aj viaceré komponenty.

Tanky budú vybavené informačnými a komunikačnými systémami, ktoré budú kompatibilné už so zavedenými systémami v Ozbrojených silách (OS) SR.

Tanky Leopard využíva až 18 krajín

Rezort obrany uviedol, že súčasťou daru je aj tanková munícia, výcvik posádok i údržby, ako aj náhradné dielce a logistická podpora, pričom výcvik vodičov tankov sa začne v Nemecku už v najbližších týždňoch.

„Ozbrojené sily SR takýmto spôsobom získajú tanky západnej výroby, pre ktoré budeme vedieť bez problémov získať náhradné diely, ale tiež zabezpečiť služby na údržbu a modernizáciu. Zároveň týmto spôsobom posilňujeme našu bilaterálnu spoluprácu s Nemeckom, z ktorého sa pod súčasným vedením stáva významný aktér budovania obranyschopnosti Európy,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

Generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky MO SR Martin Sklenár doplnil, že integráciou tohto typu tankov do výzbroje OS SR nielenže prechádzajú na novšiu techniku, ale zároveň posilňujú našu a kolektívnu obranyschopnosť. „Tanky Leopard využíva až 18 krajín, medzi nimi Poľsko, Maďarsko a samozrejme Nemecko, ktoré spolupracujú pri prevádzke, logistike, modernizácii a výcviku. To nám otvára možnosti na hlbšiu spoluprácu s každou z nich,“ vyzdvihol.

Podobný kontrakt uzavrela pred niekoľkými týždňami s Nemeckom aj Česká republika, čím sa stáva ďalším užívateľom tankov Leopard. To umožňuje vytvoriť väčší priestor na spoluprácu aj v rámci V4.

Viac k témam: Leopard 2A4, Minister obrany SR, rusko-ukrajinský konflikt, Tanky T-72
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko daruje Ukrajine bojové vozidlá pechoty, ako náhradu nám Nemci pošlú tanky Leopard © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *