Home / SVET / Kaczynski obvinil z nízkej pôrodnosti ženy konzumujúce alkohol

Kaczynski obvinil z nízkej pôrodnosti ženy konzumujúce alkohol

8.11.2022 (Webnoviny.sk) – Líder poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski vyvolal v krajine výbuch hnevu a vtipov, keď vyhlásil, že nízka pôrodnosť v Poľsku je čiastočne spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu mladými ženami.

Mimo reality

Opoziční politici a mnohí iní kritici obvinili 73-ročného politika z toho, že je mimo reality. Tvrdia tiež, že Kaczynski, najmocnejší politik v Poľsku od roku 2015, je sám čiastočne zodpovedný za nízku pôrodnosť v tejto 38-miliónovej stredoeurópskej krajine.

Kritici poukazujú najmä na obmedzenia týkajúce sa potratov, ktoré niektoré ženy odradili od snahy otehotnieť. Iní si všímajú ťažkosti, ktoré majú mladí ľudia pri zakladaní rodín v dôsledku rastúcich nákladov, keďže v Poľsku sa inflácia nachádza na úrovni takmer 18 %.

Predvídateľné vtipy

Kaczynski v rámci turné po Poľsku v sobotu pred publikom povedal, že neuprednostňuje „veľmi skoré materstvo“, pretože žena musí najprv dozrieť, aby sa stala matkou. Pokračoval, že ak ženy pijú alkohol do veku 25 rokov, potom „to nie je dobrá prognóza v týchto veciach“.

Táto poznámka vyvolala niekoľko predvídateľných vtipov v duchu toho, že alkohol naopak môže prispieť k počatiu dieťaťa, ale aj ku kritike.

Keď jeden predstaviteľ vlády v televíznej diskusnej relácii argumentoval, že vplyv alkoholu na plodnosť je v skutočnosti legitímna vec na diskusiu, opozičná poslankyňa Kamila Gasiuk-Pihowicz odpovedala: „Toto nie je debata, je to urážka poľských žien.“

Viac k témam: Alkohol, Pôrodnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Kaczynski obvinil z nízkej pôrodnosti ženy konzumujúce alkohol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *