Home / SVET / Rusko a Čína zase zablokovali plány na ochranu pred nadmerným rybolovom okolo Antarktídy

Rusko a Čína zase zablokovali plány na ochranu pred nadmerným rybolovom okolo Antarktídy

5.11.2022 (Webnoviny.sk) – Rusko a Čína opäť zablokovali plány podporované Európskou úniou, Spojenými štátmi a ďalšími 23 krajinami na ochranu pred nadmerným rybolovom v troch rozsiahlych úsekov oceánu okolo Antarktídy.

Ochranári však uviedli, že dvojtýždňové medzinárodné stretnutie o budúcnosti nedotknutých vôd Antarktídy, ktoré sa skončilo v piatok v Austrálii, prinieslo určité pozitíva.

Tie zahŕňali dohodu o nových ochranných opatreniach pre lov pancieroviek antarktických a záväzok stretnúť sa budúci rok v Čile, aby zúčastnené strany ďalej prediskutovali návrh nových chránených morských lokalít, ktoré by spolu pokryli pás oceánu väčší ako India.

Mnohé štáty sú frustrované z toho, že Rusko a v menšej miere i Čína dokážu vetovať návrhy, keďže pravidlá skupiny vyžadujú, aby pred prijatím opatrení bol dosiahnutý konsenzus. Spojené štáty tvrdia, že sa snažia nájsť spoločnú reč s Čínou, no podľa Washingtonu konanie Ruska podkopáva skupinu.

Viac k témam: Antarktída, rybolov
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko a Čína zase zablokovali plány na ochranu pred nadmerným rybolovom okolo Antarktídy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa pokúšajú obsadiť Časiv Jar obchádzkami, ukrajinským vojakom sa zatiaľ darí mesto brániť

Ruské jednotky chcú mesto obsadiť do 9. mája.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *