Home / SLOVENSKO / Prezidentka Čaputová si ako prvá politická líderka z regiónu strednej a východnej Európy prevzala Cenu slobody

Prezidentka Čaputová si ako prvá politická líderka z regiónu strednej a východnej Európy prevzala Cenu slobody

5.11.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v sobotu vo Frankfurte nad Mohanom prevzala Cenu slobody. Ocenenie udeľuje nemecká nadácia Friedrich Naumann Foundation raz za dva roky tým osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj občianskej spoločnosti a podporujú liberálne hodnoty. Informoval o tom v tlačovej správe hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

„Zuzanu Čaputovú oceňujeme za to, že je vzorom demokracie, angažovanou občiankou svojej krajiny a zástankyňou ideálov slobody.“ uviedli predstavitelia nadácie.

Prezidentka je prvou politickou líderkou z regiónu strednej a východnej Európy, ktorá sa stala laureátkou ocenenia.

Prezidentka v príhovore uviedla, že je poctená a cíti veľkú pokoru a dodala, že je pôsobivé, ako sloboda dokázala byť v histórii vzpruhou a posilnením. „Slobodnú spoločnosť môžu budovať len tí, ktorí sú vnútorne slobodní,“ povedala prezidentka SR.

Medzi doterajších laureátov ocenenia patria napríklad bývalý švajčiarsky prezident Kaspar Villiger či bývalý nemecký prezident Joachim Gauck, ale aj nemecký exminister zahraničných vecí Hans-Dietrich Genscher, či peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa.

Viac k témam: Cena slobody
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová si ako prvá politická líderka z regiónu strednej a východnej Európy prevzala Cenu slobody © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *