Home / SVET / Inšpekcie na Ukrajine nepreukázali žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít alebo materiálov

Inšpekcie na Ukrajine nepreukázali žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít alebo materiálov

3.11.2022 (Webnoviny.sk) – Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) ukončili inšpekciu v troch lokalitách, kde Ukrajina podľa Ruska vyvíja takzvané špinavé bomby. Ako referuje spravodajský web CNN, podľa štvrtkového vyhlásenia generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho nenašli žiadny náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Inšpekcie sa konali na základe písomnej žiadosti Ukrajiny po ruských obvineniach, a to na troch miestach – v Inštitúte pre jadrový výskum v Kyjive, ťažobnom spracovateľskom závode v Žovtých Vodách a výrobnom závode v Dnipre.

„Počas ostatných dní mohli inšpektori vykonať všetky aktivity, ktoré mala MAAE v pláne. Dostali neobmedzený prístup do lokalít. Na základe vyhodnotenia doterajších výsledkov a informácií poskytnutých Ukrajinou, agentúra nenašla na miestach žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE.

Rusko opakovane tvrdí, že Ukrajina plánuje použiť špinavú bombu, čiže výbušné zariadenie s rádioaktívnym materiálom, v rámci útoku pod falošnou vlajkou, aby z toho mohla obviniť Moskvu. Ukrajina a jej západní spojenci tieto tvrdenia odmietli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Inšpekcie na Ukrajine nepreukázali žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít alebo materiálov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *