Home / SVET / Šéf ukrajinskej spoločnosti kolaboroval s Ruskom, okupantom posielal motory do útočných vrtuľníkov

Šéf ukrajinskej spoločnosti kolaboroval s Ruskom, okupantom posielal motory do útočných vrtuľníkov

24.10.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zverejnila telefonické rozhovory Viačeslava Bohuslajeva, šéfa ukrajinskej spoločnosti Motor Sič, ktorá vyrába letecké motory.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dodávka ukrajinských motorov Rusku

Spomenutý Bohuslajev v telefonátoch ponúkol vrcholovému manažmentu ruských spoločností na výrobu a opravu vrtuľníkov ukrajinské motory pre útočné vrtuľníky a navrhol ich prepravu do Ruska cez Chorvátsko, Kazachstan alebo Kirgizsko.

Motor Sič je popredný svetový výrobca leteckých motorov, ktorý sídli v ukrajinskom meste Zaporožia. Bohuslajev telefonických rozhovoroch schvaľoval ruské útoky a dokonca povedal, že dúfa, že ruský vodca Vladimir Putin nezastaví postup svojich jednotiek.

„My (v Zaporižžskej oblasti) máme jadrovú elektráreň a vodnú elektráreň, (ukrajinské orgány) sa boja… Pôjdu preč. Zelenského sa zbavia a odídu, bez problémov,“ povedal Bohuslajev na jednej z nahrávok.

Útočné vrtuľníky použili na Ukrajine

S ruskými vojenskými predstaviteľmi začal Bohuslajev podľa SBU spolupracovať už dávno. Niektoré telefonické rozhovory sa uskutočnili v roku 2021. Bohuslajeva a ďalšieho popredného predstaviteľa spoločnosti Motor Sič zadržali ukrajinské úrady v nedeľu.

Obaja boli obvinení z vytvorenia „nadnárodných kanálov na nelegálne dodávky ukrajinských leteckých motorov“ do Ruska, uviedla SBU s tým, že Rusko použilo získané zariadenia na „výrobu a opravu“ svojich útočných vrtuľníkov. Rusko podľa SBU takéto vrtuľníky „masovo“ použilo proti Ukrajine.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf ukrajinskej spoločnosti kolaboroval s Ruskom, okupantom posielal motory do útočných vrtuľníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *