Home / SVET / V Slovinsku sa koná prvé kolo prezidentských volieb, najväčšiu šancu majú dvaja muži a jedna žena

V Slovinsku sa koná prvé kolo prezidentských volieb, najväčšiu šancu majú dvaja muži a jedna žena

23.10.2022 (Webnoviny.sk) – Voliči v Slovinsku v nedeľu hlasujú v prezidentských voľbách. Podľa predvolebných preferencií šancu zvíťaziť vo voľbách majú traja kandidáti.

Hoci post hlavy štátu je v Slovinsku vo veľkej miere len reprezentatívny, voľby sú aj tak považované za test liberálnej vlády krajiny v čase silnejúcej energetickej krízy, ktorú podporuje vojna na Ukrajine.

Logar má najväčšiu podporu

Na čele predvolebných prieskumov bol bývalý minister zahraničia, populistický pravicový politik Anže Logar, ktorého podporovalo 30 percent respondentov.

Nasledovala centristická nezávislá kandidátka Nataša Pirc Musarová s podporou zhruba 20 percent oslovených a sociálny demokrat Milan Brglez, ktorého zvolenie si želá vláda, pričom v predvolebných prieskumoch ho za svojho favorita označilo 17 percent respondentov.

Zrejme rozhodne až druhé kolo

Predpokladá sa, že ani jeden z uchádzačov o post prezidenta nezíska v prvom kole viac ako polovicu hlasov. Znamená to, že o tri týždne sa pravdepodobne uskutoční druhé kolo volieb.

Analytici očakávajú, že do druhého kola sa dostane Logar. Nevedia však odhadnúť, či jeho súperom bude Musarová alebo Brglez.

Viac k témam: Prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – V Slovinsku sa koná prvé kolo prezidentských volieb, najväčšiu šancu majú dvaja muži a jedna žena © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *