Home / SLOVENSKO / Slovenskí vojaci sa vrátili domov zo zahraničných misií, okrem rodín ich privítal aj minister Naď

Slovenskí vojaci sa vrátili domov zo zahraničných misií, okrem rodín ich privítal aj minister Naď

21.10.2022 (Webnoviny.sk) – V priestoroch 21. mechanizovaného práporu v Trebišove sa v piatok zhromaždilo 215 príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR), ktorí sa vrátili z pôsobenia v rámci medzinárodného krízového manažmentu na Cypre, v Lotyšsku, Bosne a Hercegovine, Mali a Stredoafrickej republike, Iraku a ďalších krajinách Blízkeho východu či námornej misie.

Budovanie bezpečnejšieho sveta

Okrem rodín ich osobne privítali aj minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) a náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Pôsobenie našich vojakov v zahraničí je zosobnením spoľahlivého a konštruktívneho Slovenska, ako oceňovaného partnera na pôde medzinárodných organizácií. Zároveň sa týmto spôsobom podieľame na budovaní bezpečnejšieho sveta, čo v kontexte vojenskej agresie za našimi hranicami nebolo nikdy dôležitejšie, ako dnes,“ zdôraznil Naď spolu s poďakovaním vojakom za ich príkladnú reprezentáciu nielen seba, ale tiež OS SR a Slovenska v zahraničí.

Zvýšenie obrany spojencov

Náčelník Generálneho štábu OS SR Zmeko ocenil úspešné plnenie rôznorodých úloh v rozličných, často neľahkých podmienkach.

„Úlohy sa líšili od posilnenia obrany spojencov a odstrašenia potenciálneho agresora, stabilizácie a ochrany krehkého mieru až po štábne a inštruktorské pozície prispievajúce k rozvoju regiónu, v ktorom boli nasadení,“ priblížil.

Vojaci sa vrátili v rôznych termínoch uplynulých mesiacov v rámci rotácií z misie UNFICYP na Cypre, operácie EUFOR-ALTHEA v Bosne a Hercegovine, nemeckej fregaty v rámci stálej námornej skupiny NATO SNMG1, mierovej pozorovateľskej misie UNTSO na Blízkom východe, námornej operácie EUNAVFOR MED IRINI, posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku, NATO misie v Iraku a tiež vojenských výcvikových misií EÚ, v Malijskej republike a v Stredoafrickej republike.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Slovenskí vojaci, Zahraničná misia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí vojaci sa vrátili domov zo zahraničných misií, okrem rodín ich privítal aj minister Naď © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *