Home / SVET / Scholz vyzval na zriadenie síl rýchlej reakcie Únie a chce zrušenie princípu jednomyseľnosti v jej zahraničnej politike

Scholz vyzval na zriadenie síl rýchlej reakcie Únie a chce zrušenie princípu jednomyseľnosti v jej zahraničnej politike

15.10.2022 (Webnoviny.sk) – Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vyzval na reformy v Európskej únii (EÚ), aby bola pripravená na prijatie nových štátov a mala väčšiu vojenskú autonómiu.

Na kongrese Strany európskych socialistov v Berlíne sa Scholz zasadzoval za postupné zrušenie princípu jednomyseľnosti pri rozhodovaní v zahraničnej politike a v ďalších oblastiach, ako je napríklad daňová politika.

„Viem, že nás tam ešte čaká veľa presviedčania. Ale tiež hovorím jasne: ak je našou túžbou geopolitická Európa, potom väčšinové rozhodnutia sú ziskom a nie stratou suverenity,“ vyjadril sa politik. Mnohé rozhodnutia EÚ si v súčasnosti vyžadujú jednohlasný súhlas členských štátov.

Nemecký kancelár tiež vyzval na koordinované obstarávanie zbraní a vybavenia, zriadenie síl rýchlej reakcie únie do roku 2025 a veliteľstvo EÚ pre európske ozbrojené sily.

„V Európe potrebujeme lepšiu súhru medzi naším obranným úsilím. Európa bude v budúcnosti potrebovať koordinované zvýšenie spôsobilostí… musíme sebavedomo a spoločne napredovať v európskej obrane,“ vyhlásil.

Viac k témam: európske ozbrojené sily, Reformy
Zdroj: Webnoviny.sk – Scholz vyzval na zriadenie síl rýchlej reakcie Únie a chce zrušenie princípu jednomyseľnosti v jej zahraničnej politike © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *