Home / SVET / NATO dodá Ukrajine vybavenie proti dronom, Stoltenberg a Borrell sa vyjadrili aj k ruskej hrozbe použitia jadrových zbraní

NATO dodá Ukrajine vybavenie proti dronom, Stoltenberg a Borrell sa vyjadrili aj k ruskej hrozbe použitia jadrových zbraní

13.10.2022 (Webnoviny.sk) – Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) čoskoro pošle Ukrajine protidronové vybavenie. Po stretnutí ministrov obrany aliancie v Bruseli to oznámil jej generálny tajomník Jens Stoltenberg, informuje spravodajský portál CNN.

Spojenci NATO „dodávajú pokročilé systémy vrátane delostrelectva, protivzdušnej obrany a obrnených vozidiel,“ povedal Stoltenberg a následne poďakoval spojencom za ich príspevky a vyzval ich, aby pokračovali v úsilí.

Prechod zo sovietskej éry

„Poskytujeme tiež palivo, zimné oblečenie a zdravotnícky materiál ako súčasť balíka komplexnej pomoci NATO,“ dodal.

Vybavenie proti bezpilotným lietadlám bude zahŕňať stovky rušičiek, „ktoré môžu pomôcť znefunkčniť bezpilotné lietadlá ruskej a iránskej výroby. A chrániť ukrajinský ľud a kritickú infraštruktúru“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Stoltenberg pokračoval, že z dlhodobého hľadiska aliancia tiež „pomôže Ukrajine pri prechode zo sovietskej éry na moderné vybavenie NATO“.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov podľa neho informoval NATO o situácii na bojisku. „Ukrajina robí dobrý pokrok a zatláča invázne ruské sily na východe a na juhu,“ skonštatoval.

Jadrové zbrane budú mať následky

Šéf NATO sa vyjadril aj na margo možného jadrového útoku zo strany Ruska, ktoré by tým „prekročilo veľmi dôležitú líniu“.

„Nevieme, ako presne budeme reagovať, ale, samozrejme, to fundamentálne zmení povahu konfliktu. Bude to znamenať prekročenie veľmi dôležitej línie,“ vyjadril sa Stoltenberg.

Následne dodal, že aj použitie malej jadrovej zbrane podstatne zmení povahu vojny na Ukrajine a, „samozrejme, to bude mať následky“.

Reakcia zničí ruskú armádu

Aj šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vo štvrtok varoval, že Rusko nesmie prekročiť hranicu použitia jadrových zbraní.

„Akýkoľvek jadrový útok proti Ukrajine vytvorí reakciu, nie jadrovú reakciu, ale takú silnú reakciu z vojenskej strany, že ruská armáda bude zničená,“ povedal.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky edition.cnn.com.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – NATO dodá Ukrajine vybavenie proti dronom, Stoltenberg a Borrell sa vyjadrili aj k ruskej hrozbe použitia jadrových zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *