Home / SLOVENSKO / Matúš a Juraj len sedeli na lavičke a pili limonádu, bola to úkladná vražda, hovorí majiteľ kaviarne Tepláreň

Matúš a Juraj len sedeli na lavičke a pili limonádu, bola to úkladná vražda, hovorí majiteľ kaviarne Tepláreň

13.10.2022 (Webnoviny.sk) – V stredu 12. októbra sa stala hrozná úkladná vražda dvoch mladých ľudí, ktorých si útočník cielene vyhľadal pre ich sexuálnu orientáciu a chladnokrvne ich zavraždil. Povedala to Jana Jablonická-Zezulová z iniciatívy Inakosť na dnešnom tlačovom vyhlásení.

„Je to niečo, čo nemá obdobu v dejinách slovenskej LGBTI komunity. Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám mladých mužov, ktorí sa volali Matúš a Juraj a Radke, ktorá bola prevezená do nemocnice, by sme chceli zaželať skoré uzdravenie,“ uviedla Jablonická-Zezulová.

Dlhodobo plánovaný čin

Na tlačovej konferencii bol prítomný i majiteľ kaviarne Tepláreň Roman Samotný. „Cítim obrovský smútok a bolesť. To, čo sa v stredu stalo, bola úkladná poprava,“ povedal Samotný.

Ako ďalej uvádza majiteľ podniku, páchateľ vyčkával a následne z blízka zastrelil dvoch ľudí a tretiu postrelil. „Pre nás bola Tepláreň domovom. Stretávali sme sa tu, cítili sme sa tu bezpečne. Z našich zákazníkov sa stali kamaráti, boli sme tam ako rodina,“ tvrdí Samotný. Taktiež dodal, že obe obete boli ich blízki priatelia.

„Vydesilo ma to. Nebolo to z afektu, bol to dlhodobo plánovaný čin. Dvaja ľudia len sedeli na lavičke a pili limonádu. Páchateľ ich zabil len preto, kým sa narodili,“ doplnil.

Útok na LGBTI komunitu

Samotný zdôraznil, že to je vedomý útok na LGBTI komunitu. „Chcel by som poprosiť, aby si každý z vás uvedomil, že sa to mohlo stať každému z nás. Dlhodobo varujeme pred tým, kam smeruje toto rozdúchavanie nenávisti a čo sa stane. My sme sa dlhodobo báli, že tento čin nastane,“ povedal Samotný.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Streľba na Zámockej ulici v Bratislave (fotografie)

Taktiež uviedol, že každý týždeň im na sociálnej sieti ľudia posielajú emotikony, ktoré znázorňujú vracanie a každý týždeň niekto napľuje na dvere podniku.

Samotný tvrdí, že na celom Slovensku sa takéto situácie dejú už niekoľko rokov. „Súčasťou toho sú aj politici, bývalí premiéri, súčasní ministri, predsedovia parlamentu, poslanci a poslankyne, ktorí dlhodobo vedome a zámerne štvú proti nám. Snažia sa nás vymazať symbolicky,“ tvrdí majiteľ Teplárne.

Návrh zakázať dúhové vlajky

Samotný sa vyjadril i k novelizácii zákona o štátnych symboloch, ktorý do parlamentu predložil nezaradený poslanec a predseda strany Život – Národná strana (Život-NS) Tomáš Taraba a poslanec z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) György Gyimesi.

Video: Zásah polície po streľbe na Zámockej ulici

https://cdnv.webnoviny.sk/sites/32/2022/10/img_6774.mp4

Novelizácia sa týkala zákazu vyvesovať dúhové vlajky na budovách štátnych orgánov. „44 poslancov hlasovalo za, 26 poslancov bolo proti a ostatní mlčali. Tento týždeň má byť ďalší návrh zákona, ktorý má zakázať rozprávať o LGBTI témach na školách. Nás chcú zámerne vymazať“.

Video: Pátranie po páchateľovi streľby na Zámockej ulici

https://cdnv.webnoviny.sk/sites/32/2022/10/img_2767.mov.mp4

Dodal však, že aj samotný páchateľ je obeťou všetkej nenávisti, ktorá tu koluje. „Aj jeho myseľ bola otrávená tým jedom všetkých konšpirácií, zlosti a klamstiev,“ povedal. Samotný tvrdí, že krv na rukách majú všetci, ktorí proti nim zámerne štvú, ale aj tí, ktorí mlčia. Taktiež sa zdôveril, že veľakrát sa s homofóbiou stretávajú aj v inštitúciách, ktoré by mali ľudí chrániť.

Tepláreň sa už možno neotvorí

Samotný ďalej uviedol, že možno Tepláreň už neotvorí. „Nechcem predbiehať, ale z úcty k zavraždeným je nemysliteľné, aby sme sa tam ďalej zabávali. Myslím si, že s tým nebudem ďalej pokračovať. Neviem si predstaviť, že by sme v tom pokračovali. Vtedy som tam tiež mal byť, mal som sa stretnúť s kamošmi,“ uviedol.

Majiteľ Teplárne sa zdôveril, že celej komunite zobrali pocit bezpečia. „Chcem všetkých poprosiť, aby úprimne začali rozmýšľať o tom, čo sa na Slovensku deje. A kam celá táto nenávisť smeruje,“ uviedol.

Zároveň vyzdvihol políciu, ktorá sa podľa slov Samotného zachovala veľmi profesionálne a taktiež vyzdvihol i prístup bezpečnostných zložiek. „Médiá, je to aj na vás, čo z tejto udalosti zostane a či smrť dvoch mladých ľudí bola zbytočná. Chcel by som vyzvať politikov, aby začali vážiť slová, lebo dôsledkom všetkých tých slov je smrť ľudí,“ dodal.

Výkonný riaditeľ iniciatívy Inakosť Martin Macko doplnil, že je na celej spoločnosti, či sa obráti a zastaví sa smerovanie nenávisti voči LGBTI komunite na Slovensku.

Viac k témam: Streľba na Zámockej ulici v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – Matúš a Juraj len sedeli na lavičke a pili limonádu, bola to úkladná vražda, hovorí majiteľ kaviarne Tepláreň © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *