Home / SLOVENSKO / Čaputová odsúdila masové bombardovanie ukrajinských miest, pripojila sa k vyhláseniu ďalších prezidentov (foto)

Čaputová odsúdila masové bombardovanie ukrajinských miest, pripojila sa k vyhláseniu ďalších prezidentov (foto)

11.10.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová odsúdila masové bombardovanie ukrajinských miest zo strany Ruska. Pripojila sa tým k utorňajšiemu vyhláseniu prezidentov skupiny B9, Severného Macedónska a Čiernej Hory. Informuje o tom v tlačovej správe hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„My, prezidenti Bulharska, Českej republiky, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Poľska, Rumunska, Slovenska, Severného Macedónska a Čiernej Hory odsudzujeme masové bombardovanie ukrajinských miest, ktoré uskutočnilo Rusko, a ktoré sa podľa medzinárodného práva považuje za vojnový zločin. Pripomíname, že vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti sú nepremlčateľné a podliehajú jurisdikcii súdov na celom svete. V mene našich štátov žiadame, aby Rusko okamžite prestalo útočiť na civilné ciele. Nepoľavíme v našom úsilí postaviť pred súd osoby zodpovedné za včerajšie zločiny. Všetky hrozby zo strany ruských predstaviteľov týkajúce sa použitia jadrových zbraní, považujeme za neprijateľné. V tejto súvislosti opätovne potvrdzujeme svoj záväzok chrániť naše krajiny a spojencov,“ píše sa v stanovisku prezidentov.

Stanovisko okrem slovenskej prezidentky SR Zuzany Čaputovej podpísali aj prezidenti Bulharska Rumen Radev, Českej republiky Miloš Zeman, Estónskej republiky Alar Karis, Maďarska Katalin Nováková, Lotyšskej republiky Egils Levits, Litovskej republiky Gitanas Nauseda, Poľskej republiky Andrzej Duda, Rumunska Klaus Iohannis, Severného Macedónska Stevo Pendarovski a Čiernej Hory Milo Đukanović.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Stretnutie prezidentov v Bratislave (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová odsúdila masové bombardovanie ukrajinských miest, pripojila sa k vyhláseniu ďalších prezidentov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *