Home / SVET / Škótska ministerka Sturgeonová chce pokračovať vo svojej kampani za nezávislosť Škótska

Škótska ministerka Sturgeonová chce pokračovať vo svojej kampani za nezávislosť Škótska

9.10.2022 (Webnoviny.sk) – Škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová v nedeľu uviedla, že bude pokračovať vo svojej kampani za nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva, a to aj v prípade, že britský najvyšší súd zamietne žiadosť o povolenie na vyhlásenie nového referenda o nezávislosti.

Sturgeonová chce usporiadať referendum na budúci rok v októbri, no britská vláda v Londýne s tým nesúhlasí. Najvyšší súd má od utorka vypočuť argumenty o tom, či poloautonómna škótska administratíva môže zorganizovať hlasovanie o nezávislosti bez súhlasu Londýna.

Škótsko odmietlo nezávislosť v referende v roku 2014, keď 55 % voličov uviedlo, že chce zostať súčasťou Británie. Tamojšia vláda sa stavia proti novému referendu o nezávislosti a tvrdí, že táto otázka bola predchádzajúcim hlasovaním vyriešená.

Sturgeonová však oponuje a argumentuje tým, že krajina sa odvtedy zmenila, predovšetkým v dôsledku odchodu Británie z Európskej únie, s čím nesúhlasila väčšina Škótov. Tvrdí, že Škótsku by sa po ekonomickej stránke darilo lepšie, ak by nebolo súčasťou Spojeného kráľovstva.

Škótsko a Anglicko sú politicky zjednotené od roku 1707. Škótsko má od roku 1999 vlastný parlament a vládu a vytvára si vlastné politiku v oblasti verejného zdravia, vzdelávania a iných záležitostí. Britská vláda v Londýne kontroluje záležitosti ako obrana a fiškálna politika.

Viac k témam: Kampaň, Nezávislosť, Referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Škótska ministerka Sturgeonová chce pokračovať vo svojej kampani za nezávislosť Škótska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dronová koalícia pre Ukrajinu vyzbierala viac ako pol milióna eur. Toto je len začiatok, povedal Sprūds

Koalícia dronov vznikla s cieľom posilniť ukrajinský arzenál bezpilotných lietadiel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *