Home / EKONOMIKA / Zamestnanci na Slovensku dostanú opäť viac na obedy, hodnota gastrolístkov prekročila päť eur

Zamestnanci na Slovensku dostanú opäť viac na obedy, hodnota gastrolístkov prekročila päť eur

8.10.2022 (Webnoviny.sk) – Minimálna hodnota stravného lístka sa má pre státisíce zamestnancov zvýšiť zo 4,80 eura na 5,10 eura. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR tým reaguje na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.

So zvýšením hodnoty stravného lístka rezort počíta v pripravovanom návrhu opatrenia na zvýšenie súm stravného. To, odkedy sa sumy stravného zvýšia, bude podľa rezortu práce a sociálnych vecí závisieť od dĺžky legislatívneho procesu k navrhovanému opatreniu.

Minimálna hodnota poukážky

Pripravovaným opatrením sa suma stravného zvýši pri trvaní pracovnej cesty od 5 do 12 hodín zo 6,40 eura na 6,80 eura, pri trvaní pracovnej cesty od 12 hodín do 18 hodín z 9,60 eura na 10,10 eura a pri pracovnej ceste trvajúcej nad 18 hodín zo 14,50 eura na 15,30 eura.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je pritom podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

Tretie zvýšenie tento rok

Ako uviedol rezort práce a sociálnych vecí, za august tohto roka dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov.

Za základňu sa pritom považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného. „V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného podľa zákona o cestovných náhradách bola teda splnená podmienka na ich zvýšenie,“ konštatuje ministerstvo práce.

Minimálna hodnota stravných lístkov sa má v tomto roku zvýšiť tretíkrát. Prvýkrát najnižšia hodnota gastrolístkov stúpla od mája tohto roka z 3,83 eura na 4,50 eura, druhýkrát od septembra tohto roka zo 4,50 eura na 4,80 eura.

Viac k témam: Gastrolístky, Stravné lístky
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanci na Slovensku dostanú opäť viac na obedy, hodnota gastrolístkov prekročila päť eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *