Home / SVET / Putin nežartuje a hrozba jadrového „armagedonu“ je najvyššia od čias Kennedyho a Kubánskej krízy

Putin nežartuje a hrozba jadrového „armagedonu“ je najvyššia od čias Kennedyho a Kubánskej krízy

7.10.2022 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Joe Biden varoval, že hrozba jadrového „armagedonu“ je na najvyššej úrovni od Kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

Putinova hrozba je skutočná

Povedal to v súvislosti s vyjadreniami ruských predstaviteľov, ktorí po veľkých neúspechoch v invázii na Ukrajinu hovoria o možnom použití taktických jadrových zbraní.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Biden na podujatí Demokratického výboru pre senátorskú kampaň povedal, že ruského prezidenta Vladimira Putina celkom dobre pozná a „nežartoval, keď hovoril o použití taktických jadrových zbraní alebo biologických či chemických zbraní“.

„Nečelili sme možnosti armagedonu od Kennedyho a Kubánskej raketovej krízy,“ vyhlásil Biden. Zároveň naznačil, že hrozba zo strany Putina je skutočná, „pretože jeho armáda – dá sa povedať – výrazne slabo funguje“.

Ruská jadrová doktrína

Americký prezident tiež spochybnil ruskú jadrovú doktrínu a varoval, že použitie taktickej zbrane s nižšou účinnosťou by sa mohlo rýchlo vymknúť kontrole a viesť ku globálnej deštrukcii. Biden tiež uznal, že sa snaží zistiť, ako Putin nájde cestu von z konfliktu na Ukrajine. „Kde nájde cestu von? Kde sa ocitne v pozícii, že nielenže stratí tvár, ale stratí významnú moc v rámci Ruska?“ povedal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Americkí predstavitelia mesiace varujú pred tým, že by mohlo Rusko na Ukrajine použiť zbrane hromadného ničenia. Či sa Biden odvolával na nejaké nové hodnotenie ruských zámerov, nebolo bezprostredne jasné. Ešte tento týždeň však americkí predstavitelia uviedli, že nezaznamenali žiadnu zmenu v ruských jadrových silách, ktorá by si vyžadovala zmenu v pohotovostnom stave jadrových síl USA.

Viac k témam: Americký prezident, Jadrové zbrane, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin nežartuje a hrozba jadrového „armagedonu“ je najvyššia od čias Kennedyho a Kubánskej krízy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

EÚ poskytne Egyptu balík pomoci vo výške 7,4 miliardy eur, obáva sa zvýšenej migrácie k európskym brehom

Egypt je už desaťročia útočiskom pre migrantov zo subsaharskej Afriky, ktorí sa snažia uniknúť vojne alebo chudobe.

Jeden komentár

  1. tie sny americanov su neskutocne…celkom dobre citanie na urovni kedysi humorneho casopisu Roháča…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *