Home / SLOVENSKO / Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa odkladalo, ale v utorok už poslanci rozhodnú

Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa odkladalo, ale v utorok už poslanci rozhodnú

4.10.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v utorok rozhodnú o osude ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Hlasovanie je na programe o 11.00.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Pôvodne mal parlament o odvolaní ministra financií hlasovať vo štvrtok 29. septembra. Dopoludnia to poslanci nestihli, pretože Matovič mal v pléne dlhý prejav, rečnil zhruba dve a pol hodiny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Odvolávanie Igora Matoviča (fotografie)

Hlasovanie sa preto posunulo na 17:00, no keďže počas schôdze skolaboval poslanec hnutia OĽaNO Ján Kerekréti, prerušil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) schôdzu do piatku 30. septembra a zároveň oznámil, že hlasovanie bude až v utorok 4. októbra.

„One man show“

Návrh na odvolanie šéfa rezortu financií iniciovalo hnutie Sloboda a Solidarita (SaS) a do parlamentu ho predložila skupina 32 poslancov. Okrem liberálov sa pod návrh podpísali poslanci Hlasu-SD a nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany Za ľudí.

V návrhu na vyslovenie nedôvery sa píše, že Matovič poníma výkon funkcie člena vlády a ministra financií ako „one man show“ a priestor na násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok. Poslanci uvádzajú „ústavné a zákonné dôvody“ a tiež „politické dôvody“ pre vyslovenie nedôvery Matovičovi.

Podľa nich minister financií ruinuje rozpočet Slovenskej republiky, vyčítajú mu napríklad rodinný balíček a jeho dopad na rozpočty samospráv, a tiež očkovaciu lotériu. V rámci politických dôvodov uvádzajú, že Matovičov spôsob komunikácie šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, Minister financií SR, Odvolávanie Matoviča, Rokovanie NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Odvolávanie Matoviča (naživo): Hlasovanie sa odkladalo, ale v utorok už poslanci rozhodnú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *