Home / SLOVENSKO / Parlament rokuje aj o zmene ústavy o skrátení volebného obdobia, návrh prešiel do druhého čítania (video)

Parlament rokuje aj o zmene ústavy o skrátení volebného obdobia, návrh prešiel do druhého čítania (video)

21.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 20. septembra 17:21

Návrh na vydanie ústavného zákona od poslancov za hnutie Sme rodina Miloša Svrčeka a Petry Hajšelovej, ktorý má umožniť skrátenie volebného obdobia ústavným zákonom alebo referendom, parlament posunul do druhého čítania.

Za posunutie do druhého čítania hlasovalo 97 poslancov, 27 poslancov bolo proti a 22 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Ústavný zákon má byť účinný od 1. januára budúceho roka.

„Návrh predkladáme, teda budeme hlasovať za zmenu ústavy,“ potvrdil v utorok pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Kollár pripúšťa aj predčasné voľby

S ostatnými politickými stranami nerokovali o spoločnom postupe pri tomto bode, preto nevedel odhadnúť, ako budú poslanci hlasovať.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) sa v nedeľňajšej diskusnej relácii na RTVS O 5 minút 12 vyjadril, že keď nebudú schopní prijímať zákony na pomoc ľuďom, tak sú za predčasné voľby.

Odvolávanie ministra financií Matoviča

Návrh novelizácie Ústavy SR v prvom čítaní podporili aj poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS). V pléne parlamentu to uviedol predseda strany, poslanec Richard Sulík.

„Môj osobný názor je, že referendum je správna vec, ja by som referendom dovolil aj volebné obdobie skrátiť,“ povedal. Poslanci za SaS však podľa neho majú vlastný pozmeňujúci návrh, ktorý podľa nich právne čistejším spôsobom plní účel, aby sa parlament mohol „rozpustiť“ a mohli sa konať predčasné voľby. To, ako budú poslanci za stranu SaS hlasovať v druhom čítaní, je podľa Sulíka otvorené.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Poslankyňa Mária Kolíková (klub SaS) si v pozmeňujúcom návrhu nevie predstaviť, že referendom sa skráti volebné obdobie. „Ak sa bavíme o pozmeňovacom návrhu, na ktorom budem pracovať, tak referendum nebude jedným z nástrojov pre skrátenie volebného obdobia,“ tvrdí Kolíková. Je presvedčená, že toto nie je ústavnoprávne dobré riešenie. „Sme priama demokracia, a preto toto nie je dobrý nástroj. Navrhujem, aby sme išli skôr cestou samorozpustenia,“ oznámila Kolíková v utorok na tlačovej konferencii.

Poslanecký klub Sme rodina sa podľa Pčolinského zatiaľ nezaoberal otázkou, ako bude hlasovať v prípade podania návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý avizovala strana Sloboda a Solidarita. „Keď bude návrh podaný, budeme to riešiť, ale v tejto chvíli nič podané nie je,“ dodal.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Viac k témam: Predseda Národnej rady SR (NR SR), Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Rokovanie NR SR, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament rokuje aj o zmene ústavy o skrátení volebného obdobia, návrh prešiel do druhého čítania (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *