Home / SVET / Rusi tlačia na urýchlené referendá v okupovaných častiach Ukrajiny, podľa šéfa Zelenského kancelárie sa boja prehry

Rusi tlačia na urýchlené referendá v okupovaných častiach Ukrajiny, podľa šéfa Zelenského kancelárie sa boja prehry

21.9.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajina tvrdí, že ruské snahy o rýchle zorganizovanie referend o pričlenení okupovaných území k Rusku vychádzajú zo strachu Rusov z prehry.

Ako referuje spravodajský web CNN, na Telegrame to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak.

Rusi referendá vítajú

O referendá sa v týchto dňoch snažia Rusmi dosadení predstavitelia okupovaných území v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej i Zaporižžskej oblasti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Naivné vydieranie hrozbami a hororovými príbehmi o referendách a mobilizáciách od tých, ktorí vedia bojovať len s deťmi a mierumilovnými ľuďmi. Takto vyzerá strach z prehry. Nepriateľ sa bojí a primitívne manipuluje. Ukrajina vyrieši ruskú otázku. Hrozbu možno eliminovať iba silou,“ uviedol Jermak.

Samozvaná Donecká aj Luhanská ľudová republika oznámili, že referendum sa bude konať koncom tohto týždňa. Vysokí ruskí predstavitelia vrátane ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova tento krok privítali.

Pseudoreferendá sú fikciou

Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev vyzval na urýchlenie plánov na referendá. Tvrdí, že takéto referendá by znamenali, že by ukrajinské útoky zasahovali do suverenity Ruska.

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odkázala Rusom a ich komplicom na okupovaných územiach Ukrajiny, že pseudoreferendá sú fikciou a nezmenia právne postavenie okupovaných oblastí.

„Rusko bolo a zostáva agresorom, ktorý nelegálne okupuje časti ukrajinskej pôdy. Ukrajina má plné právo oslobodiť svoje územia a bude ich naďalej oslobodzovať, čokoľvek povie Rusko,“ napísal na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi tlačia na urýchlené referendá v okupovaných častiach Ukrajiny, podľa šéfa Zelenského kancelárie sa boja prehry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *