Home / SVET / Rusi po ukrajinskej protiofenzíve opúšťajú svoje pozície a utekajú s korisťou

Rusi po ukrajinskej protiofenzíve opúšťajú svoje pozície a utekajú s korisťou

11.9.2022 (Webnoviny.sk) – V dôsledku pokračujúcej protiofenzívy ukrajinskej armády v Charkovskom smere ruské jednotky opúšťajú svoje pozície a utekajú s korisťou hlboko na dočasne okupované územia alebo na územie Ruskej federácie. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Oslobodených viac ako 40 obcí

Zástupca veliteľa vojenskej správy v Charkovskej oblasti Roman Semenucha pre ukrajinskú televíziu povedal, že už bolo oslobodených viac ako 40 obcí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Situácia sa neuveriteľne rýchlo mení a takýchto obcí je oveľa viac,“ povedal. Miestni predstavitelia v Charkovskej oblasti tvrdia, že ukrajinskú vlajku vztýčili i v obciach blízko ruských hraníc, čo potvrdzuje pokračujúci ústup ruských síl v oblasti.

Ruské jednotky utekajúce z Iziumu nechali v tomto meste v Charkovskej oblasti množstvo zbraní a munície. Sobotňajší rýchly postup sa však mestom Izium pravdepodobne neskončil, pretože sa zdá, že Ukrajina otvorila nový front proti ruskej obrane na hraniciach Doneckej a Luhanskej oblasti.

Dôležitý uzol na ruských trasách

Okupanti najnovšie utekajú aj z mesta Svatove v spomenutej Luhanskej oblasti. Toto mesto predstavuje dôležitý uzol na ruských zásobovacích trasách do frontových línií ďalej na juh pozdĺž hraníc Doneckej a Luhanskej oblasti, pričom ešte do soboty bolo zhruba 40 kilometrov za známou frontovou líniou ukrajinského postupu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Utiekli na štyroch kamiónoch Kamaz, dvadsiatich obrnených vozidlách a ukradli viac ako 20 áut miestnych obyvateľov,“ uviedol generálny štáb. Regionálny šéf vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že cieľom novej ofenzívy bolo mesto Lysyčansk, odkiaľ sa ukrajinská armáda musela 3. júla po ťažkých bojoch stiahnuť.

Práve po obsadení Lysyčanska ruský prezident Vladimir Putin 4. júla vo vysielaní ruskej televízie vyhlásil víťazstvo v Luhanskej oblasti. O dva mesiace je však situácia diametrálne odlišná a proklamované ruské víťazstvo v oblasti už, zdá sa, neplatí. Hajdaj pre CNN povedal, že odtiaľ „okupanti, vrátane kolaborantov a vojakov, narýchlo utekajú“.

Viac k témam: Charkov, Donecká ľudová republika, LĽR Luhanská ľudová republika, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi po ukrajinskej protiofenzíve opúšťajú svoje pozície a utekajú s korisťou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *